Arkitekturskolan.

Fusklappen v. 24

Den här veckan snackar vi om Stockholms skrotade arkitekturplaner. Och om stans allra nyaste hus: KTHs arkitektskola av Tham Videgård.

Staden och de två tornen. Härom veckan var arkitekten Reinier de Graaf från OMA i Stockholm för att prata om Norra Tornen. Allt var klart för byggstart av de 164 meter höga husen, på Torsplan vid nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Men nu har Luftfartsverket och Swedavia på Bromma flygplats vaknat – de säger nej till den höjd som klubbats i detaljplanen. Allt över 117.4 meter över havet hotar flygsäkerheten, menar Swedavia. 89 meter säger Luftfartsverket.
Byggbolaget Oscar Properties vill börja bygga till hösten som planerat – intresset för husets 300 exklusiva lägenheter är enligt uppgift enormt. Men om detaljplanen överklagas lär byggstarten försenas.
Det var andra gången på kort tid som planerna på en skyskrapa i Stockholm bromsades – nyligen var det Tellus Tower vid Telefonplan som Försvarsverket ansåg skulle hota Sveriges säkerhet. Förutom att detta medför enorma kostnader för tävlingar och byråkrati som delvis drabbar skattebetalarna, så är frågan hur detta ska tolkas. Kanske vill högre makter att Stockholm ska bygga något annat än skrytsamma torn med lyxlägenheter? Kanske läge att lyssna?

Inget IKEA i promenadstaden. En annan stoppad plan är Ikeavaruhuset i Slakthusområdet, intill Globen i Stockholm. En idé kritiserad redan från början – hur motiverar man en Ikea-lada med tillhörande parkeringsbehov i en ny stadsdel som marknadsförs med ledorden kvartersstad och småskalighet?
Det gick inte att motivera, kom man fram till. De som ställt sig i kö för Ikanos tillhörande lägenheter fick veta att kön upphört.
Dock verkar viss förvirring ha uppstått. Ikea inser nog att det bilburna köpladeshoppandet är ett daterat koncept. Allt fler vill titta på möbler i ett showroom och sedan beställa hemleverans –något man kan göra i stadsdelen Altona i Hamburg sedan ett par år tillbaka. Så Ikea fortsätter spana efter en ny citynära tomt med goda kollektiva förbindelser.

KTHs nya arkitektskola. Huvudstadens svårighet att ta arkitekturprojekt vidare från tävlings- och planeringsfaser har i alla fall ett undantag – i sammanhanget paradoxalt – en arkitektskola.
2007 vann Tham Videgård tävlingen om den nya arkitektskolan på KTH. I veckan visades den för första gången: Cortenfasad med böjda glas i fönsterbanden. Ett organiskt format trapphus med överljus. Rå betong och obehandlat trä. Allt en arkitektstudent kan önska sig 2015. I höst flyttar de in.

Mer innehåll om ämnet