Jean-Baptiste Beranger, från "Earth Matters" på Artipelag.

God helg och gott nytt arkitekturår!

Denna sista fredag före jullovet sammanfattar Arkitekturs redaktion vad vi minns från arkitekturåret 2015 – och lite om vad vad vi hoppas inför nästa. Hoppas att ni läsare får härliga helger och ser fram emot arkitekturåret 2016.

Årets

…överraskning. Bastun i Frihamnen i Göteborg. En liten bastu gjord av återvinningsmaterial, av det tyska kontoret Raumlabor Berlin, blev Kasper Salinnominerat. En uppmuntran till och manifestation för behovet av arkitektur som på djupet tar hänsyn till människor, plats och klimat.

…mest förväntade. Arkitekturskolan KTH. Med detta skickliga infill på Lallerstedts Campus, samt det Villaprisbelönta Creek House, befäste Tham & Videgård sin position som Sveriges mesta arkitekter just nu. Gert Wingårdh – som varken fått Kasper Salin-nomineringar för Stora Sjöfallet (märkligt) eller Aula Medica (ännu märkligare) profilerar sig 2015 istället som landets största köpcentrumarkitekt med nya Mall of Scandinavia.

…hopp. Tidskriften Arkitekturs pris Ung Svensk Arkitektur gick till Vasakronans regionkontor i Göteborg. Ett slitet standardkontor har förnyats till ett skräddarsytt aktivitetsbaserat kontor av arkitekterna Karin Skoglund, Annika Hedeblom, Alexandra Lindberg och Moa Rundlöf, för Okidoki Arkitekter. Medverkade i projektet gjorde även Victor Alm, Patrik Larsson och Rickard Stark på Okidoki Arkitekter.

…landskap. Millennieparken i Malmö. I skuggan av Malmös excesser i Västra Hamnen påbörjades 2000-talets Pildammspark i stadens utkant, mellan motorvägen och miljonprogrammet. En – på så många sätt–  mycket mer storartad idé än upplevelsearkitekturen i den kreativa hubb-staden.

…rum. Aesop Bibliotekstan i Stockholm. För att konkurrera med näthandeln måste en butik idag vara en större upplevelse än bara shopping. Butiksutveckling är något vi med all säkerhet kommer att få se mer av framöver. In Praise of Shadows har, med inspiration från melankolin i nordisk filmtradition, tagit in naturen i Stockholms shoppingkvarter. En extra mystisk dimension ger konstnären Lies-Marie Hoffmans disk – tillverkad av en död alm från närliggande Norra Djurgården.

…plats. Ramsberg, Bergslagen. När politikerna ville stänga biblioteket i Ramsberg tog medborgarna saken i egna händer och gömde alla böcker. ”De här böckerna tillhör bygden”, förklarade en av initiativtagarna. 2015 var det civilsamhället som visade vägen i Sverige, när politiken fegade. Ramsberg var en fin bild av det.

…dansk. Malmö Live av Schmidt Hammer Lassens tornar hög och ståtlig över staden, som en av flera nya danska byggnader. Här slutar Ilmar Reepalus stora stadsbyggnadsdröm – som av dagens klassklyftor att döma framstår som en alltmer missriktad tro på att ett fåtals ekonomiska vinster ska komma alla till del.

…export. Svenska arkitekters projekt börjar på allvar synas utomlands. Under året har Arkitektur publicerat Claesson Koivisto Runes konsthall i Marfa, Texas, samt de Frankrikebaserade Septembre i Hammamet i Tunisien och Mia Häggs bostadshus i Paris. Ännu fler utlovas inför 2016 – till exempel ett (för omväxlings skull) svenskt projekt i Danmark; Tham & Videgårds nyss färdigställda tillägg till Krabbesholms højskole.

…utställning. ”Earth Matters” på Artipelag. ”Naturen behöver inte människorna. Men människorna behöver naturen” var temat för konst/konsthantverks/slöjd/design/mode/foto-utställningen  En hybridutställning om något som berör varenda en av jordens nio miljarder invånare – hur ofta får man se en sådan? Blotta tanken på att någon skulle kunna göra något liknande om arkitektur, stads- och samhällsplanering inger hopp. En viktig uppgift för ArkDes – om det får finnas kvar.

…bok. 2015 var året då Sverige fick både en ny arkitekturhistoria (av Fredric Bedoire) och ett i bokform sammanställt förslag till ny arkitekturpolitik (av Christer Larsson). Var detta året då arkitektur förvandlades till gestaltad livsmiljö?

…film. ”Place de la Republique” av den franska filmduon Ila Bêka och Louise Lémoine skildrar ett dygn på det år 2014 omgestaltade torget i centrala Paris. En film som visar värdet av ett fritt stadsrum utan konsumtionskrav – och som tyvärr fick ny aktualitet av de fruktansvärda dåden i närliggande kvarter i november i år.

…utmaning. Bostäder. Flyktingströmmarna kom som en chock för Europa och för bostadsbristens Sverige. Men med tanke på de senaste årens utrikespolitiska läge borde de ha varit förväntade. De bostäder som behövs är inte främst bostadsrätter för en belånad medelklass – det är flexibla och högkvalitativa bostäder som alla har råd med. Politikernas uppgift är att utnyttja sin makt över marken gentemot byggbolagen. Arkitekturens uppgift är att vara så bra att den består i decennier.

Mer innehåll om ämnet

Den urbana fronten

I boken Den urbana fronten – En dokumentation av makten över staden granskas omvandlingen av Kvillebäcken, en stadsdel på Hisingen i Göteborg….

229 kr

Visa