Den urbana fronten belönas med hedersomnämnande i tävlingen Årets Göteborgsbok

Den urbana fronten av Katarina Despotovic och Catharina Thörn belönas med hedersomnämnande i tävlingen Årets Göteborgsbok 2016.

Den urbana fronten – En dokumentation av makten över staden granskas omvandlingen av Kvillebäcken, en stadsdel på Hisingen i Göteborg. Det är en berättelse om hur ett tidigare industriområde, befolkat av små verksamheter, butiker och föreningar, utplånas och omvandlas till ett skyltfönster för hållbar stadsutveckling. Berättelsen om hur en vardaglig plats förvandlas till en urban front, en gräns  där en ny stad ska växa fram till varje pris.

Men i vems intresse drivs egentligen den nya stadsomvandlingen och  vad får den för konsekvenser för stadens invånare?

Ur motiveringen:

Med den nya, snabbt framväxande byggnationen i Kvillebäcken som exempel, har Katarina Despotovic och Catharina Thörn gjort en gedigen forskningsinsats i konfliktzonen mellan makt och maktlöshet. Den politiska retoriken ställs intill de enskilda människornas berättelser om det liv som fått ge vika. Boken återspeglar på ett provocerande sätt staden i sin helhet, då som nu, och synliggör ett skeende som ofta döljs bakom glättade presentationer. Ett mycket talande bildmaterial samsas väl med de distinkta texterna.

Köp boken i vår webbshop.

Mer innehåll om ämnet

Den urbana fronten

I boken Den urbana fronten – En dokumentation av makten över staden granskas omvandlingen av Kvillebäcken, en stadsdel på Hisingen i Göteborg….

229 kr

Visa