Estetik som upprör

Branden i trästaden Eksjö väcker åter den gamla debatten om arkitektonisk stil och i Göteborg diskuteras nytt jätteprojekt.

Branden i ett flera hundra år gammalt hus i den välbevarade trästaden Eksjö i söndags har åter lanserat diskussionen modernt vs traditionellt. Huset hette Forsellska gården och var stadens största sammanhängande träbyggnad. Frågan är nu hur huset ska byggas upp igen. Enligt Svt vill majoriteten av dem reportern talat med att det blir i samma gamla stil som tidigare. Medan den tidigare stadsarkitekten Lennart Grandelius säger att skadan är för omfattande för att repareras och att han vill se en modernare byggnad på platsen.

Längre västerut är den estetiska diskussionen om byggnader också på tapeten. Som en del i en satsning på 3500 nya bostäder Göteborg föreslår stadsbyggnadsnämnden 850 nya bostäder och ett kontorskomplex i stadsdelen Gårda. Just detta förslag förväntas bli särskilt omdiskuterat. ”Dom sex kontorshusens struktur påminner om en intergalaktisk dockningsstation ur Stjärnornas krig och härifrån kan man få en mycket god utsikt över delar av centrala Göteborg.” skriver Sveriges Radio.

Bara att hoppas att den nyuppväckta diskussionen om stil ska leda vidare till ett djupare resonemang om platsers sammansättning och arkitektonisk kvalitet.

Mer innehåll om ämnet