Mer innehåll om ämnet
Kollektivet är vår framtid
Kollektiva bostadslösningar kan skapa rumslig rikedom, konstaterar Mikael Bergquist, och hittar exempel i Schweiz och Sverige. Tanken på att dela och begränsa…
”Alla ytor har en tydlig rytm”
Biblioteket är av lång hävd Uppsala universitets symbolbyggnad, som sig bör i bästa läge högt över staden. Digitaliseringen har inte gjort läsplatserna mindre…
Rätt saker på rätt plats
Brunstorp av Arrhov Frick tar avstamp i den sena modernismens estetik. Per Bornstein ser ett projekt där mycket har hamnat där det ska…
Med både det nya och gamla i blickfånget
De prisbelönade Norell/Rodhe intresserar sig för olika förhållningssätt till arkitekturhistorien. De ser historien som en resurs, en förutsättning för att kunna blicka…
Museernas moder: ett konstverk i sig
Nationalmuseum är de svenska centralmuseernas ursprung. Såväl Moderna museet som Livrustkammaren, Östasiatiska museet och Historiska museet har sina rötter i…
Vad ska hända med Kungsträdgården?
Bengt Isling jämför Apple Store och Kungliga Operan – två arkitekturprojekt som kan få stora konsekvenser för Stockholms viktigaste offentliga rum. Elektronikföretaget…
Hälsan finns i naturen
Naturens förmåga att läka och hela uppmärksammas stort runt om i världen. Sverige är forskningsledande genom Centrum för Vårdens Arkitektur i Göteborg. Allt…
Fult, skitigt – och roligare
Secretary är arkitektkontoret som arbetar för större generositet, mer normkritik, ett tillgängligare språk och fler ineffektiva ytor. Karin Matz diskuterar…
Känsligt läge
Åsikter om ny arkitektur drar sällan jämt med synen på värdet av historien. Rasmus Wærn reder ut varför stadsbyggande handlar allt…