Designduon Glimpt: Ta vara på migranters kunskap inom hantverk

Att välja det politiskt hetaste eventet i anslutning till Stockholm Design Week är enkelt. Utan tvekan är det svenska designerduon Glimpts utställning ”Nomadic Design Practices” hos Rumänska kulturinstitutet på Skeppsbron.

Vid en möbelmässa där superlativerna annars regnar över vardagskonsumismens minsta vrå – från årets badrum till bästa samarbete med Ikea – känns det som en behövlig verklighetskick att ta del av Glimpt-designerna Mattias Rasks och Tor Palms samarbeten med lokala hantverkare i Transsylvanien.Hos pilflätaren Victor Clopotar, hasselfläterskan Maria Bucsa och kopparsmeden Zoltan Bojodi har de närstuderat jordnära hantverkstekniker och utvecklat moderna produkter, möjliga att sälja utanför Rumäniens gränser. Vackra kopparbord och elegant hängande korgar visar hur konstruktiv denna sorts dialog kan vara. Glimpt har tidigare genomfört liknande, internationellt uppmärksammade projekt i Sydafrika, Vietnam och Peru.

När jag nu ser deras rumänska produkter kan jag inte låta bli att undra om det inte är dags snart. Dags att applicera deras arbetsmetod också på svenska förhållanden. Alltså – ta tag i det omfattande hantverkskunnandet hos flyktingar, asylsökande och EU-migranter i Sverige. Redan har kulturminister Alice Bah Kuhnke gått ut med förslaget att LRF ska se flyktingarna som en resurs inom svenskt jordbruk. Varför inte också inom svenskt hantverk, tänker jag, där så mycket av traditionsrikt kunnande gått förlorat de senaste decennierna? Glimpt-designerna vet hur man gör.

”Nomadic Design Practices” är öppen till 4 mars, måndag-fredag kl 10-17.

Ingrid Sommar är arkitekturjournalist.

Mer innehåll om ämnet