Fusklappen v. 38

Slut på samtalsämnen? Arkitektur kommer med räddningen. Den här ruggiga hösthelgen snackar vi om Chipperfields Nya Nobel Center, att småländska Snickerboa flyttat till Malmö och att Göteborg försöker fixa ny image.

Nobel Center och debatten. Det klagas ofta på att det är omöjligt att förverkliga nya byggnader i Stockholm på grund av den starka oppositionen och värnandet om den historiska kärnan. När David Chipperfield besökte Stockholm igår, för att presentera den nya versionen av förslaget på Nobel Center, var tongångarna motsatta:
”Är debatt och opposition ett problem?” frågade han sig. ”I Berlin var jag tvungen att bråka i tio år och det var fantastiskt! Vi inkluderade och accepterade publik debatt.”
Om en stor opposition och allmänhet vill förändra ett hus utseende, så ska det självklart förändras, särskilt om det är en publik byggnad som Nobel Center. Om det vore ett hotell skulle det vara skillnad, menar han. (Vilket, kan man anta, är skälet till så få ifrågasatt att danska 3XN gjort ett nytt Bella Sky mitt i Stockholm City.)
”Arkitektur är inte sitt utseende. Den är vad den levererar”, sa David Chipperfield och möttes av publikens jubel.
I sin nya version blir Nobel Center på Blasieholmen 3 meter lägre och 4,5 meter kortare. Att Chipperfield själv förväxlade bilderna på huset före och efter förändringen säger också sitt – hans kontor är säkert vana vid betydligt större kompromisser. Men därmed inte sagt att Stockholmsoppositionen är tillräckligt initierad för att utveckla en byggnad till det bättre. Vilket Waterfront, Slussen och nya Centralenområdet är närliggande exempel på.

Emil i Hubhult. Ikeas nya kontor som öppnade i Malmö i veckan ska heta Hubhult. ”Hub” för att det ska vara en mötesplats (Vad ska inte vara det idag? Välkommen till Mötesplats Kumlabunkern) eller en hubb då och ”hult” för att man vill knyta an till det småländska arvet, som i Älmhult. Hult-Småland utvandrar till idén om det kreativa hubb-Malmö. En illustration av hur Emil, 21, och Ida,19, flyttar till Skåne för studera antropologi? Hult kommer från tyskans Holz som betyder trä, så egentligen är det ett ord för skog. Ett hult är platsen för ett nybygge i skogsmark. En hubb i Svågertorp är i sig en oxymoron; platsen är en parkering med motorvägar runt. Smålänningarna ska transporteras hit dagligen i bussar och ett hotell för Ikeas många handelsresanden planeras.
Denna Dorte Mandrup-ritadehubb ska heta ”hult” på en plats där de närmsta träden står och hukar mellan några åkrar – fem kilometer bort. Det blir ”Mötesplats Snickarboa” på den copyn.

Göteborg – det nya Malmö? Göteborg ”Evenemangsstaden” har hastigt och lustigt blivit ”Bada Bastu i Hamnen-staden”. Vilket syns inte minst på årets Kasper Salin-nomineringar, där RaumLaborBerlins lilla Göteborgsbastu står mot stora Malmö Live – ett projekt som egentligen går mer i linje med bebyggelsen kring Gothia Towers. En nominering som är lite anmärkningsvärd då Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö sitter i Kasper Salin-juryn.
Men att Göteborg försöker profilera om sig kan inte bli tydligare. I helgen inleds även stadens nya Stadstriennal, med fokus på stadsbyggande och Göteborg för både professionella och en bredare allmänhet:  ”Välkommen till tre kreativa dygn om staden i framtiden. Seminarier, workshops, samtal, byggemenskapsmässa, filmvisningar, konst och mycket mer – allt med fokus på stadsutveckling, nya boendeformer och gemensamma rum.”

Mer innehåll om ämnet