Bonniers konsthall Exteriör, Per Kristiansen.

Fusklapp v. 20

Sverige vill bli Danmark, storpotäter äter småpotatis och Bonniers konsthall har blivit ännu mer avväpnande.

Sverige – det nya Danmark? Näringsdepartementet meddelade igår att det satsar 28 miljoner på att marknadsföra svensk arkitektur och design internationellt. Detta för att locka turister till Sverige för att konsumera svensk design, men också för att kunna exportera svenska arkitektkontor som sysslar med till exempel stadsbyggande och träarkitektur. Förebilden är givetvis dansk, då 20 procent av hela den danska arkitekturomsättningen exporteras. Arkitektur har länge varit lågprioriterat i Sverige, så satsningen är vällovlig. Förhoppningsvis begriper alla inblandade att framgång egentligen inte handlar om marknadsföring. Man måste ha något att marknadsföra också. Goda idéer som inte faller i själva utförandet.

De stora sväljer de små. För någon månad sedan meddelade teknikkonsultföretaget Tyréns att de köpt AQ Arkitekter. I veckan släpptes nyheten att ingenjörs- och konsultföretaget ÅF köpt SandellSandberg. Som det ser ut nu kommer Thomas Sandell att fortsätta som chefsarkitekt och SandellSandberg kommer att bo kvar i sina nuvarande lokaler. Exemplen talar sitt tydliga språk – teknikföretagen har börjat förstå vikten av gestaltning.  Hoppas att de mindre arkitekturfirmorna inte tappar sin själ när storföretagens rationella dimmor sänker sig över medarbetarna. Vem blir det härnäst som ska äta eller ätas?

Ammunition mot arenarocken. Ett nytt Kent-album och en låt till fotbolls EM av Max Martin gör att hela mediasverige står och skrålar upphetsade som ett genomsnittligt studentflak. Om man vill skruva ner volymen och är i Stockholm på söndag kan man strosa in på Bonniers Konsthall, som fått en ny gestalt av Marge Arkitekter. Det glasade huset, som upphovspersonen Johan Celsing beskrev som ”billig” – som i något som lånar sin estetik från något som ligger vid en motorväg – och som en avväpnande gest som bjuder in staden, har, enligt konsthallschefen Sara Arrhenius, fått en ännu större öppenhet och lägre trösklar. Ett helgtips for de som vill avväpna flaggviftandet och arenarocken. Är man inte i Stockholm utan i Malmö och letar efter frisk luft, kan man istället ta sig till Form- och Designcenter och se utställningen Imagine Open Skåne 2030. 66 visionära projekt för framtidens Skåne. Ett av dem är att bebygga Öresundsbron. Se där ett stycke rejäl avväpning.

Mer innehåll om ämnet