Fusklappen v. 4

Äntligen fredag! I helgen snackar vi om fattigdörrar, Ai Weiwei och konsten att städa.

Fattigdörrar. Fenomenet poor door har fått ny aktualitet med det nyligen färdigställda lyxprojektet Lincoln Tower på W62th street vid Hudson River (alltså bara ett par kvarter från BIGs ”courtscraper” på W 57th St.), skriver The New York Post. I detta hus har man också byggt 55 affordable hyreslägenheter, som fått en separat ingång med den mindre exklusiva adressen 40 Riverside Boulevard (se bilden).
Exploatörer på Manhattan fick tills nyligen skattelättnader för sociala bostäder  skriver Alexandra Schwartz i The New Yorker. Att manhattanisera en stad är alltså inte bara att bygga höghus som står tätt. Det är att bygga en stad med enorma klassklyftor som bara släpper in de superrika, som ofta bara köper lägenheter som investering, samt den serviceklass som kvalificerar sig för subventionerade minilägenheter med egen ingång. I alla fall tills nyligen. Dessa 55 nya lägenheterna på Riverside Boulevard hade 88 000 sökanden. Men nu är New York utan ett socialt bostadsprogram.

Ai Weiwei och Danmark. Tidigare i januari var Ai Weiwei i konflikt med det danska företaget Lego – som till slut gick med på att han använde deras produkter i politiska konstverk. I veckan , då det bestämdes att man i Danmark ska beslagta asylsökandes värdesaker, som betalning för uppehället i landet, fortsatte Ai Weiweis politiska turné i landet. Som reaktion stängde den kinesiske konstnären Ai Weiwei sin utställning Ruptures på Faurschou Foundation i Köpenhamn, samt hans tolv meter långa verk Yu Yi som just nu visas på ARoS i Århus. I denna tid av själv-boostande, så har vi en konstnär som inte bara försöker framstå som subversiv, han är det också.

KonMari-metoden. Ungefär samtidigt som ”hoarding”, alltså samlande och svårighet att göra sig av med saker, klassades som medicinsk diagnos, utkom boken ”Konsten att städa. Förändra ditt liv med ett organiserat hem” av Marie Kondo. Boken är inte den första men på väg att bli den största bibeln i ämnet att rensa ut ut bland sina ägodelar för att därigenom uppnå lycka och harmoni. Författaren lär ut konsten att skapa en bestående, och avskalad, ordning i sitt hem, med den metod som kommit att kallas KonMari. Det nya med metoden är att den fokuserar på vad som gör dig glad, och inte på hur ofta du använder något eller om det fyller någon funktion. Varje föremål i hemmet gås igenom, och vid beröringen avgör du om det höjer din puls av glädje. Om inte, ska det bort. Glädje görs till ett enkelt men kraftfullt verktyg för att orientera sig mot det väsentliga i livet. Användare av den konstaterar att metoden tenderar att ge effekter även på andra områden i områden i livet. En ny, strängt asketisk livsföring att likna vid hårda dieter, eller en väg bort från konsumtionsiver och materialism?

Mer innehåll om ämnet