Bygg skydd för utsatta i Hornstull

Vi arkitektur vill bygga vindskydd istället för exklusiva bostäder i det gentrifierade området Hornstull i Stockholm.

Med förslaget hoppas Vi arkitektur, Miguel Lara och Petter Jacobson, väcka debatt. Idén fick de när Hornstulls nya galleria blev klar härom året. Hornstull har blivit en bättre plats, menar de, men de är rädda att gentrifieringen slår ut dem som inte har råd med det nya utbudet på platsen, berättar de i en intervju i tidningen Södermalmsnytt.

Deras tänkta vindskydd, omgivet av en stadsodling, ligger på Kristinehovsgatan, en bit från Gallerian, som i sin tur ligger i anslutning till tunnelbanestationen.

”I stället för att bygga dyra lägenheter vill vi stå upp för ett offentligt rum för alla. Jag tror att många vill att staden ska vara till för alla men diskussionen stannar ofta av där. Vi vill lyfta frågan om man också är beredd att stå för det eller om man bara är mån om sin lägenhets värde”, säger Petter Jacobson i intervjun.

Förslaget heter ”Gapahuk på piedestal”. Gapahuk är ett norskt ord för vindskydd. Ordet har använts i Göteborg om de skjul som samhället byggt åt stadens missbrukare.

Förslaget är inte bara ett inlägg i debatten om det offentliga rummet. Arkitekterna skulle vilja genomföra det som ett monument som går att använda och för tankarna till människorsutsatthet. Trots att Stockholm avhyser tältläger och missbrukare från offentliga platser tror Vi Arkitekter att de boende på Södermalm skulle ställa sig bakom projektet.
”Det vore otroligt intressant att få bygga det men det kräver en större process, där bygget förankras på många olika plan”, säger Petter Jacobson till Södermalmsnytt.

Mer innehåll om ämnet

Byggemenskaper

Hur ska människor kunna få mer makt över utformningen av sitt boende och hur kan vi öka mångfalden av boendeformer…

329 kr

Visa