Unmaking Democratic Design: Fredrik Paulsen, Röhsska stolen, på Röhsska museet. Foto: Hendrik Zeitler

Elektroniska muskler, bostadsmarknaden och snickeri för demokrati

En utställning om demokratibegreppet, en om broar som finansieras genom crowdfunding – och en bok om en ojämlik bostadsmarknad. Vår kulturredaktör Annica Kvint har valt ut tre bra saker att ta sig an.

Utställning. Fredrik Paulsson har kallats ”sin generations Mats Theselius”. I Unmaking Democratic Design vrider och vänder han på demokratibegreppet, inte minst genom att låta besökarna själva snickra stolar. Utställningen visas på nyligen återinvigda Röhsska Museet till och med 19/5.

Bok. ”Vi har ingen generell bostadsbrist i Sverige. Däremot har vi en ojämlik bostadsmarknad”, konstaterar Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet, i ett viktigt inlägg i bostadsdebatten. I boken Bostadsojämlikhet belyses den sorgliga verklighet där många tvingas byta bostad varannan månad.

Utställning. Broar finansierade genom crowdfunding och elektroniska muskler som ger gamla människor ny styrka – tillhör det vår framtid? Det undersöks i utställningen Framtiden börjar här. På ArkDes till och med 4/8.

Annica Kvint
Annica Kvint är redaktör på tidskriften Arkitektur. Hon är också verksam som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund bland annat som chefredaktör för tidskriften Form.

Mer innehåll om ämnet