Ur boken "Stockholm Sub", av författaren Mark Isitt och fotografen Chris M. Forsyth. Foto: Chris M. Forsyth

Utmanande utställning, fotobok om Stockholms tunnelbana och Karl Marx City

En utställning som utmanar funktionalitet, en fotobok om Stockholms tunnelbana och en dokumentär   med arkitekturen som en av huvudrollerna. Vår kulturredaktör Annica Kvint tipsar.

Utställning. Fint formgivna och hantverksmässigt framtagna möbler har utmärkt designern och före detta möbelsnickaren Staffan Holms karriär. Men i utställningen Presens har han valt att frikoppla sig från gängse föreställningar om materialitet och funktionalitet och gett sig på ett nytt material – glas. På Vandalorum, Värnamo, till och med 12/5.

Bok. ”Varför ställa in ett badrum i en storslagen bergakungssal?” argumenterade SL:s chefsarkitekt MichaelGranit inför grottstationerna i Stockholms tunnelbana. I fotoboken Stockholm Sub (Frank Review) dokumenteras stationerna i lika fartfyllda som fascinerande bilder av Chris M Forsyth, och kompletteras med korta texter av bokens redaktör Mark Isitt.

Film. I Petra Epperleins intressanta DDR-dokumentär Karl Marx City spelar arkitekturen en av huvudrollerna. Streama från Draken Film.

Annica Kvint
Annica Kvint är redaktör på tidskriften Arkitektur. Hon är också verksam som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund bland annat som chefredaktör för tidskriften Form.

Mer innehåll om ämnet