Fusklapp v. 34

En gryende postmodern väckelse, kriget om utrymmet och bilder av ett hotat kulturarv.

Postmodern väckelse? En ny muralmålning presenterades i veckan i stadsdelen Farsta i södra Stockholm (bild ovan). Den ska målas på gaveln på ett sextiotalshus av det franska konstnärskollektivet CitéCreation. Hyresgästerna har fått vara med och bestämma vad som ska vara på målningen, och det är inga konstigheter: Kojbyggen, skridskoåkning, fotboll. Ett naturlyriskt motiv som sig bör i svensk folkhemsförort. Men det intressant är kanske själva inramningen. Gaveln förses nämligen med en tromp lóeuil-fasad i en vag nyklassicistisk stil: Spröjsade fönster, balkongbalustrad och pelarmotiv. Den där typen av tjugotalsromantik som var populär senast under postmodernismen. När arkitektkontoret Spridd nyligen presenterade sitt förslag för ett återuppväckt ståtligt sekelskifte i Växjö blev det stor debatt. Så får man ju inte göra! Stil verkar engagera. Men vad är det vi ser? Lurar här en postmodern väckelse? Och i så fall, vilka stilar kommer att återuppväckas?

Space war. Att stadsbyggandet numera allt oftare handlar om ett krig om utrymme har blivit allt mer uppenbart. Vem ska få ta plats i staden? Är det cyklisterna, bilisterna, gångtrafikanterna, bostadsrättsägarna, hyresgästerna, studenterna, skolbarnen? Att bygga städer är att välja. I veckan dök två nyheter upp om två städer som gjort små val som kanske visar på en riktning. I Malmö beslöt man i Stadsbyggnadsnämnden att skärpa kraven på hur stor en skolgård ska vara. Tidigare har det saknats minimiregler. I tidskriften Arkitekturs nummer om skolor (3/2016 finns att beställa här) var just frågan om förskolor och skolors vistelseytor en av de brännande. I Stockholm införde man också i veckan nya parkeringsregler – mest genom att göra det dyrare – för att ”öka framkomligheten och minska trängseln och öka antalet lediga parkeringsplatser”. Men de där lediga parkeringsplatserna som det skapar, kan man inte bara plocka bort de kvadratmetrarna, en efter en? Och ge dem till någon som behöver dem bättre?

Kulturarv i krigets spår. Förödelsen i Syrien har varit enorm. De mänskliga förlusterna omätbara. Nu kan man också se vilket kulturarv som hotas av eller har förstörts av kriget. I veckan gjordes 450 bilder av det hotade kulturarvet i Syrien tillgängligt för allmänheten via Wikimedia Sverige, i samarbete med UNESCO, Kulturarv utan gränser och Wikimedia Italia. Som ett sätt att sprida kunskapen om det syriska kulturarvet. Här återfinns bilder på Templet Ma´bad Bal i Palmyra och Triumfparken i samma stad som båda totalförstördes av ISIS 2015. Det finns planer på att återuppbygga Triumfparken. Att scrolla sig igenom de hotade fantastiska spåren av civilisationer är närmast nagelbitande. Tankarna som far genom huvudet hela tiden: Gå inte sönder! Och: Ser ni inte också skönheten i det här? Alla bilder finns samlade här.

Mer innehåll om ämnet