Stadshuskällaren, foto av Per Kristiansen.

Smakprov ur Äta ute: Stadshuskällaren

Äta ute – Arkitekturen och maten är en ny bok om 25 av de restauranger i Sverige med den bästa och mest intressanta arkitekturen. Från enklare lunchställen till finkrogar. Nu bjuder vi på kapitlet om Stadshuskällaren av Jonas Bohlin Arkitektkontor med ett urval av Per Kristiansen fina bilder.

Stadshuskällaren
Adress: Hantverkargatan 1, Stockholm
Arkitektkontor: Jonas Bohlin Arkitektkontor
Team: Jonas Bohlin, DinellJohansson och Christine Frånlund
Byggår: 2012
Beställare: Stadshusrestauranger i Stockholm, Maria Stridh
Fotograf: Per Kristiansen

”Stadshuskällarens atmosfär kan beskrivas som en blandning av nationalromantik och nutid.” Jonas Bohlin. Foto: Per Kristiansen

Arkitekturen:
”Vi fann en stol, lite undanskymd, i en av Stockholms stadshus korridorer. Jag lånade stolen och den blev förlaga till den nya matsalsstolen i Stadshuskällarens matsal.

Hos Gemla fabriker i Diö blev den smalare och målad i ultramarin. Vidare fick stolen en ny tapetsering hos Sadelmakarmästarna i Stockholm. Även skänkar, bord och soffor är formgivna för platsen. De läderklädda bänkarna i entrébaren har hämtat sin form från den ursprungliga interiören.

Matsalens soffor löste flera utmaningar. Eftersom Stadshuskällaren är byggnadsminnesmärkt hade vi inte möjlighet att montera ljus eller akustikelement mot väggar och tak. Sofforna blev konstruerade med höga stålstativ som blev bärare för mörkgrön sammet och belysning. Genom att rangeringsbord, med en form lik källarfönstren, placerades mitt i matsalen kunde vi härifrån belysa valvet och dess målningar. Borden med elliptisk skiva av öländsk kalksten blev stativ för lampan Kvistträd med många ljuspunkter.

Vi placerade en stor rosa matta i matsalen. Mattan som vävdes hos Kasthall balanserar färgskalan och den döljer el-installationer, i spårad plywood, till flera positioner.

Jag ville skapa en känsla av lyx, men samtidigt omhändertagande, varmt och romantiskt. Former och material ska vara av högsta kvalitet och kännas närvarande.

Stadshuskällarens atmosfär kan beskrivas som en blandning av nationalromantik och nutid. Rummens historia bär på ett konstnärligt uttryck genom sin färgskala och med målningar på väggar och i takvalv. Målningarna tar hand om rummet och människorna som vistas däri. En känsla jag ville förvalta.

I Stadshuskällarens bar har vi möblerat med nya pelarbord och korgstolar, vilka tillverkats av Larssons korgmakeri i Gamla Stan. Källaren innehåller även ’Skänken’, ett mindre rum med målat trätak och fönster mot Borggården, samt Linnés matsal, med textilkonstnären Gunilla Lagerhem Ullbergs Herbarium, som vi förstorade för att passa de befintliga väggfälten.”
Jonas Bohlin

”Jag ville skapa en känsla av lyx, men samtidigt omhändertagande, varmt och romantiskt.” Jonas Bohlin. Foto: Per Kristiansen

Maten:
”På klassisk mark i Stockholms stadshus hittar du Stadshuskällaren. Här serveras nordiska, samtida rätter med inspiration från skog och mark. Restaurangen öppnade 1922 och har en stark tradition av matlagning och måltidskultur. Här serveras lunch liksom avsmakningsmeny och à la carte och det är det enda stället i världen där du kan äta alla Nobelmenyer genom tiderna. Stadshuskällarens matfilosofi har alltid varit att ta vara på det naturen ger. Stadshuskällaren följer årstiderna och säsongens råvaror och utformar menyn efter dem. Allt ifrån nyskördad sparris till jakten på den perfekta kantarellen i skog och mark.”
Stadshuskällaren

 

Mer innehåll om ämnet