Nu rivs Åhlénsvaruhuset i Uppsala

Snart finns bara en av tre klassiska tårtpappersfasader kvar.

Ett av Uppsalas mer karakteristiska och omdiskuterade hus rivs nu, Åhlénsvaruhuset på Stortorget. När Tempo byggdes i Farsta Centrum 1960 introducerade arkitekterna Backström och Reinius den karakteristiska tårtpappersfasaden, en fasad de hade hämtat hem från sina resor i USA. Fasaden på Tempo i Farsta – var det tänkt – skulle sedan bli en del i Tempos varumärke för nya varuhus runt om i landet. Men det kom bara att bli två stycken. Ett i Borås vars fasad nu ligger ute i skogen och ett i Uppsala som alltså rivs den kommande veckan.

De påhängda fasadelementen i konststen med sina genombrutna cirklar var en typ av arkitektonisk dekoration som blev allt mer ovanlig när 1960-talet fortskred. Den dekorativa sidan av Farsta centrum uppskattades inte av den samtida mer stramt orienterade samtiden, 1965 skrev Clas Brunius i samband med invigningen av Solna Centrum om Farsta att piazzaromantiken nått sin kulmen med ”venetiansk gotik i teak och tårtpappersbetong”, i Solna däremot fanns idén att ”återgå till den nyktra, svala tonen från Le Corbusier – höga hus med kylig återhållen yta, gjort liksom för vuxna människor”. När tårtpappersfasaden i Uppsala nu tas ner – en händelse som direktsändes i SVT – i Uppsala ska den ersättas med en speglande glasfasad med organiskt böljande band, ritad av Tham & Videgård arkitekter. Kanske mer vuxet och lite kyligare?

Dan Hallemar
Dan Hallemar är journalist och landskapsarkitekt. Dan är förläggare på Arkitektur förlag, redaktör på tidskriften Arkitektur och driver tillsammans med Håkan Forsell podcasten Staden.

Mer innehåll om ämnet