Tomas Lauri, tillförordnad chefredaktör för Tidskriften Arkitektur.

”Hösten kommer att ägnas åt brännande sociala frågor”

Tomas Lauri är från och med nu tillförordnad chefredaktör för Arkitektur, som i höst nylanseras med form av Malmsten Hellberg.

Arkitekturs läsare känner redan dig, både som kritiker och som tidigare medlem i Arkitekturs redaktion. Kan du berätta något mer om dig själv?
– Jag är arkitekt och driver det egna kontoret Karlsson Lauri. Men jag är också journalist med ett förflutet på bland annat Dagens Nyheter, Arkitektur och en rad andra tidningar och tidskrifter. Jag har även varit redaktör för ett tiotal böcker om arkitektur.

Vad kan vi förvänta oss att läsa om i Arkitektur i höst?
– Hösten kommer att ägnas åt brännande sociala frågor som offentliga rum, bostäder, vård och hälsa. Det finns ett stort behov av att diskutera dessa frågor, vilket är en följd av de senaste 30 årens utveckling. Inte minst för att vi har blivit fler invånare utan att samhällsbyggnaden hängt med och utvecklats. Mycket har hamnat på efterkälken. Det saknas bostäder och service som svarar upp till ekologiska, demokratiska och andra politiska mål.

– Inom arkitekturen är det i dag svårt att leverera kvalitet. Många saker hindrar och begränsar den svenska arkitekturen. De här låsningarna, från alltför höga byggkostnader till brist på bostadsformer och arkitektens roll i processerna, kommer bli nödvändiga att ta hand om, om Sverige ska bli ett arkitekturland att räkna med.

Du tillträder i samband med att tidningen lanserar en ny form. Vilka möjligheter ser du med den nya tidningsformen?
– MalmstenHellberg har skapat en elegant och lättillgänglig form som ger stora möjligheter att fokusera på allt det viktiga i arkitekturen.

 

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.

Mer innehåll om ämnet