Var kommer du ifrån? – en ny samtalsserie i Staden

post-staden1I de första tre avsnitten i den nya samtalsserien ”Var kommer du ifrån?” får vi följa med till tre olika platser i Sverige – Skärblacka utanför Norrköping, Malung i Dalarna och Bredäng i Stockholm. Hemvist för författaren Jenny Jägerfeld, författaren Aino Trosell och artisten Lilla Namo. Det blir samtal där hemorten och identitet får möta tidens politik och samhällsbyggande. Ett samtal där den enskilda berättelsen får bli en del av en större.

I första avsnittet reser vi tillsammans med Jenny Jägerfeld till Skärblacka, till bruket, och den osannolikt stora reggae-kulturen som uppstod här på 1970-talet. Skärblacka – orten som plötsligt kring 1990 stod öga mot öga med en ny idé om svenskhet och nationalism när en flyktingförläggning bränns ner i trakten och en hatfull stämning börjar göra sig gällande.

Men vi gör också som Jenny, vi tar oss i tonåren till Norrköping. Då var det sent 1980-tal och tidigt 1990-tal. En stad som söker sin identitet, inte olikt en tonåring. En stad där det finns gott om plats för att gör saker. Allt är – kanske – möjligt. Om inte Jantelagen slår till.

I det andra avsnittet tar Aino Trosell med oss till Malung. Hennes hem var ett livligt gathörn med resanderum i den lilla orten som växte så det knakade, men som också bar på generationer av traditioner. Vi får höra om de kvinnor som vann sin frihet genom att varje höst vandra iväg för att arbeta, men som hela tiden bar med sig sin identitet som Malungsbor, i klädedräkt och språk. Samt om skinnfabriken Jofa, den lilla byns dröm om att bli en stor stad och hur plötsligt, som från ingenstans, persiennerna i fabrikerna drogs ner och allt tystnade.

I det tredje avsnittet som släpps den 12 maj samtalar vi med Namo Marouf, mer känd under artistnamnet Lilla Namo, om att växa upp i ett litet bostadsområde mellan den hårt trafikerade E4an, villaområdet Mälarhöjden och miljonprogramsorten Bredäng. Om vilka platser man dras till i sin närmaste omgivning och varför, och om likheten mellan orten längs tunnelbanan och orten på landsbygden.

Avsnittet med Jenny Jägerfeld kan du lyssna på här.

Avsnittet med Aino Trosell kan du lyssna på här.

Avsnittet med Lilla Namo släpps den 12 maj.

Mer innehåll om ämnet