

Mer innehåll om ämnet

Nytt nummer ute!
Villor och fritidshus är den mest experimentella delen av svensk arkitektur. I Arkitekturs sommarnummer besöker vi de senaste villorna: Villa…

Gemensamma drag i byggnader – viktigt för en stads identitet
När stadsplanerarna inte styr det arkitektoniska uttrycket blir resultatet spretiga städer, konstaterar Joakim Kaminsky. Under de senaste decennierna har stadsbyggandet blivit mer…

Från aktionsradie till Y-front: Ord i tiden 2021
Aktionsradie | Inom den offentliga konsten används begreppet aktionsradie för en fredad zon runt verket. Är det några som behöver en…

Orättvist dyrt att hyra
Antalet svenskar som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden ökar, liksom den relativa kostnaden för att bo i…

”Om Stockholm vill komma ikapp samtiden till 2030 gäller det att börja trampa fortare.”
Stockholm vill, om man ska tro stadens cykelplan 2030, utöka ambitionerna när det gäller cykling. Målet är att konkurrera med städer…

Plats för publiken
Nationalmuseums butik och omkringliggande publika utrymmen har fått nya tillägg i ljus och kärv ask. De präglas av en tilltalande…

Så kan prefab hjälpa till
Vad hände med det bostadskunnande som hade sin storhetstid på 1960-talet, frågar sig Frida Rosenberg och Erik Stenberg. De finner ett bostadsbyggande som…

Med boken i centrum
HOW Arkitekter förnyar Norstedtshuset inifrån med eklektiskt återbruk och boken i huvudrollen. Torsten Hild läser av en inredning som skruvar…

”Det krävs mod och innovationslust för att hitta nya lösningar.”
Byggandet i Sverige behöver bryta likriktningen. Men vägen mot hantverksmässighet och variation kan gå hand i hand med rationalitet och industrialisering. Det…