Fusklapp v. 16
Gert draktämjaren. Gert Wingårdh har med SVT succén Husdrömmar blivit arkitektvärldens poster-boy nummer ett. Men att han nu är så stor att lokalmedia lajvsänder när han uppträder på torget kom kanske som en överraskning. Som vore han en stadsfestival. När han och företagaren Nicklas Nyberg skulle presentera sina planer för torget i Sundsvall i går sände Sundsvalls tidning direkt från Stadshuset. Paret Nyberg/Wingårdh satte en stor färgklick på Örnsköldsvik med sitt koloristiska kubistiska hus för några år sedan. Och nu reser de alltså vidare längs norrlandskusten med sina portföljer med idéer. Handelsresande i spektakulär arkitektur. Och Sundsvallspubliken framför teveapparaterna behövde inte bli besvikna. De föreslår ett 38 våningshus på torget i den gamla stenstaden. ”Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden”, säger de till Sundsvalls tidning. När Sundsvall sedan brann 1888 fanns det så mycket kapital att uppbyggnaden blev en uppvisning i exklusiv patriarkal nyrikedom. Sundsvall blev en stad som såg och kändes mycket större än vad den var. Den blev Norrlands huvudstad. Nu, 2016, är man befolkningsmässigt omsprungen av såväl Umeå som Gävle. Även handeln är större i Umeå. Självbilden är utmanad. Kanske är det denna storslagna historia som staden som har ett drake som sin symbol med Gert Wingårdhs hjälp vill återupptäcka med 38 våningar på torget.
Bjarkes ballong. Apropå stjärnarkitekter. Den danske arkitekten Bjarke Ingels utsågs i veckan av Time till en av världens 100 inflytelserika personer. Times lista är uppdelad i kategorier Ledare, ikoner, titaner, pionjärer och konstnärer. Den enda svensken på listan är youtube-fenomenet PewDiePie. Bjarke Ingels är den enda arkitekten och skrivs in under rubriken konstnärer tillsammans med sådana som Kendrick Lamar, Elena Ferrante och Yayoi Kusama. Rem Koolhaas skriver en text om sin kollega i Time. ”Bjarke är”, skriver Koolhaas, ”den första stora arkitekt som har frikopplat professionen helt från ångest”. Ingels är här och nu, han löser problem med design. Inga utopier bara bra idéer. Han är mer Silicon valley än Le Corbusier. ”Han kastade ut ballasten och steg till väders”, skriver Koolhaas. Lättviktigt skulle många tolka det som, andra skulle kalla det flyhänt och befriande.
Prince palats. Popstjärnan Prince dog igår. Precis som Michael Jackson hade sitt Neverland i Kalifornien hade Prince en egen estate. Hans hette Paisley Park, döpt efter den första låt som släpptes som singel från albumet Around The World in a Day. I låten är Paisley park en utopisk plats där människor som livet gått hårt åt kan få frid och leka: ”Come 2 the park / And play with us / There aren’t any rules / In Paisley Park”. Själva platsen Paisley Park där Prince hade sin studio och också hittades död har beskrivits som något som exteriört ser ut som ”en plats där man tillverkar tandvårdsprodukter” men därinne såg allt ut som en andes flaska. Allt dekorerat i lila. Det är en fin bild. Gömd i vad som inte verkar vara något alls finns trots allt magin.