Folkform, lampa Skyline, från utställningen "Produktionsnoveller”, som visas på Vandalorum. Foto: Erik Lefvander

Omskakande designduo, ny granne och mästarmöte

En prisbelönad designduon ställer ut, ett parkeringshus som granne och ett gnistrande samarbete. Arkitekturs kulturredaktör Annica Kvint väljer tre saker att hålla lite extra koll på.

Utställning Årets Bruno Mathsson-pris gick till designduon Folkform, känd för sitt sätt att skaka liv i det svenska industriarv som annars lätt faller i glömska. Platserna och tillverkningsprocesserna bakom de ofta hantverksmässigt framtagna produkterna är i centrum i ”Produktionsnoveller”, som visas på Vandalorum till och med 23 februari.

Film Mörkare på dagen. Ljusare på natten. I kortdokumentären ”När himmel blir betong” skildrar Astrid Askberger vad som händer när det byggs ett parkeringshus tio meter från hennes sovrum i Kvillered. Se filmen till och med 10 februari på SVT Play.

Utställning När konstnären och traditionalisten Piero Fornasetti mötte arkitekten och modernisten Giò Ponti slog det gnistor. På Artipelag kan man studera flera av de möbler som samarbetet resulterade i och dessutom få en bild av den mångsidige Fornasettis övriga produktion. ”Inside Out Outside In” visas till och med 26 januari.

Annica Kvint
Annica Kvint är redaktör på tidskriften Arkitektur. Hon är också verksam som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund bland annat som chefredaktör för tidskriften Form.

Mer innehåll om ämnet

Kampanj

A MAP: Klassiker

Arkitektur förlag presenterar: A MAP – En serie kartor över Stockholms mest sevärda arkitektur. A MAP: Klassiker En vägvisare till närmare…

99,00kr

Köp