Från utställningen Arkitekturens verkstäder på Louisiana: Tatiana Bilbao Estudio, Staterra, Los Cabos, Baja California, Mexico. Förväntas uppföras 2020 © Tatiana Bilbao Estudio

Arkitekturens verkstäder, livet på kolonaten och filmfestival

En utställning tillägnad arkitekten Tatiana Bilbao, livet på kolonaten i Hamra kronopark och internationell arkitekturfilmsfestival i Lund. Annica Kvint om tre kulturhändelser att hålla koll på.

Utställning En pilgrimsväg genom Mexiko, en botanisk trädgård i Culiacán, bostäder i flera länder. Den tredje delen av Louisianas utställningsserie Arkitekturens verkstäder tillägnas den mexikanska arkitekten Tatiana Bilbao och hennes arbetsmetoder och filosofi. Louisiana, Humlebæk, 18 okt – 9 feb.

Utställning Under 1920-talet skapades en mängd skogstorp i Sveriges statliga skogar. De så kallade kolonaten arrenderades ut till jordlösa som på köpet fick några hektar skogsmark för uppodling. Livet på kolonaten i Hamra kronopark är en bortglömd historia om hårt arbete, bolagsvälde och statlig politik. Det är också en del av den svenska egnahemsrörelsen. Hamra kyrka, Hamra, till och med 20 oktober.

Filmfestival Lunds internationella arkitekturfilmsfestival, ArchFilmLund, firar 10-årsjubileum. Det preliminära temat i år är ”Ljud och oljud” och festivalen inkluderar allt från ljudinstallationer till stumfilm som live-ljudsätts med musik. 17–20 oktober på olika platser i Lund. www.archfilmlund.se

Annica Kvint
Annica Kvint är redaktör på tidskriften Arkitektur. Hon är också verksam som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund bland annat som chefredaktör för tidskriften Form.

Mer innehåll om ämnet