Ljudets arkitektur

Nu är det slut med turister som tar till insektsspray för att få syrsorna att tystna på Franska rivieran. Tuppen Maurice på Ile d’Oléron kan fortsätta gala och korna kan bajsa precis som förr. Den franska senaten har nämligen röstat igenom en ny lag som ska skydda den franska landsbygdens ljud- och doftbild mot urbanisering.

Fransmännen ligger som så ofta steget före. Parallellt med att vi i Sverige inrättar kulturljudzoner i storstäder för att freda musikscenen lagstiftar fransmännen om landsbygdsljudens rätt att existera.

Det talas om ankkackel och grodkvack, men också om doften av gödsel: ”Landsbygden är den här musiken, suset från grenar, lövverk och skrin som bildar en arkitektur när vi blundar”, säger senator Pierre-Antoine Levi från Tarn-et-Garonne i ett videoklipp på SVT Play.

I svenska öron låter det kanske märkligt att landsbygdens ljud kräver lagstiftning. Men faktum är att det i Frankrike under de senaste tio åren förekommit över 18 000 rättsfall som handlar om ”oljud” på landsbygden. De drivande har ofta varit nyblivna landsbygdsbor eller turister och det här är en typ av klagomål som riskerar att öka i omfattning.

Den franske kulturgeografen Jean-Louis Yengué ser händelserna som ett resultat av förtätning: ”Man måste se rättsfallen i ljuset av den snabba utveckling som den franska landsbygden genomgått. Även om den fortfarande domineras av jordbruk så är odling och djurhållning inte det enda som försiggår där. Nu måste flera grupper lära sig att interagera.”

Till följd av den nya lagen diskuteras nu att inkludera en förteckning av möjliga ljud som köpare av fastigheter på landsbygden måste acceptera innan köpet går igenom.

Till de ljudkänsliga stadsbor som flyttar ut på landet innan detta blir verklighet finns det väl bara ett råd att ge: Skaffa brusreducerande hörlurar!

 

 

Annica Kvint
Annica Kvint är redaktör på tidskriften Arkitektur. Hon är också verksam som arkitektur- och designkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund bland annat som chefredaktör för tidskriften Form.

Mer innehåll om ämnet