Stefania Malmsten och Ulrika Hellberg från designstudion Malmsten Hellberg. Foto: Jenny Källman

”Strävat efter att renodla text- och bildupplevelsen”

Bakom Tidskriften Arkitekturs nya form står Malmsten Hellberg i Stockholm, en designduo med flera uppmärksammade publikationer i sin portfolio.

Malmsten Hellberg drivs av Stefania Malmsten och Ulrika Hellberg. I arbetsgruppen har också Ludvig Östman funnits med som formgivare. Den senaste tidningsformen, innan omgörningen av Arkitektur, MH skapade var för kultur- och modemagasinet Rodeo.

Hur har ni tänkt vid omgörningen av Arkitekturs form?
– Arkitektur ska vara en modern kulturtidskrift som får hjälp av hemsida och andra kanaler och därför kan fokusera på att vara just tidskrift. Vi har strävat efter att renodla text- och bildupplevelsen med ett tydligare redaktionellt tilltal och stark läsvänlig typografi.
– Arkitektur har ett specifikt uppdrag (som den har haft sedan 1901!) med förväntningar från sina läsare, vilket vi är ödmjuka för, samtidigt som vi hoppas att den kan vara attraktiv för alla som är intresserade av design och samtid.

En samtida tidning om arkitektur – vad ska den signalera?
– ”Hållbar”, ”relevant”, ”enkel” och ”elegant” fanns som ledord i arbetsprocessen, även ordet ”atmosfär”!

Tidningen har också fått ett nytt typsnitt. Berätta om det!
– Tidskriften Arkitekturs nya huvudtypsnitt är Ivar, ett antikvatypsnitt av Göran Söderström / Letters from Sweden, som lanserades 2017. Ivar har tagit intryck av Times – som skapades för tidningsbruk – men har sin alldeles egna karaktär och är lämpat för det svenska språket. Ett elegant och pålitligt typsnitt. Till Arkitektur nr 5 får Ivar Condensed, en smalare version, premiär. Som komplement används Swedish Gothic, ett helt nytt typsnitt i en tradition av europeiska universaltypsnitt men anpassat för vår tid och med Göran Söderströms prägel. Swedish Gothic lanseras kommersiellt senare i år. Som accent används också monospace-typsnittet Pitch Sans från Klim type foundry.
– Med ett blankt omslag och en inledande sektion på bokpapper vill vi också förstärka tidskriftskänslan med materialitet.

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.

Mer innehåll om ämnet

Tre ord i tiden

Kvartalsarkitekturens intåg, tvättsvampsstaden suger upp översvämningar och well-indexet ger oanade möjligheter till mer pappersarbete. Tre ord från arkitekturhösten.  Kvartalsarkitektur Att…