Johannes Norlander: Med krav på kvalitet, kommer förändring

Årets Kasper Salin-pris tilldelades i veckan Johannes Norlander för flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte torp. Vi tog ett snack med vinnaren om årets bästa byggnad, kvalitet och samhällsnytta.

Stort grattis till Kasper Salinpriset – är du förvånad över vinsten? Vad vill du säga om dina mednominerade?
– Tack. det känns väldigt hedrande och inget jag förväntat mig. Det var alla fina projekt. Att välja ett bostadsprojekt känns som ett strategiskt val i år med tanke på hur mycket bostäder som byggs i Sverige just nu. Det känns viktigt att lyfta frågan om kvalitet sett utifrån ett samhällsbyggnadsperspektiv.

Hur ser du på att juryn lyfte fram det ”vardagliga” och ”vanliga” med Studio 1 i sin motivering? 
– Bostadsarkitektur är vardaglig, det ligger i sin natur. Detta innebär inte att man skall behöva kompromissa på kvalitet och omsorg. Ett långsiktigt perspektiv är avgörande om arkitektur skall kunna bidraga till samhällsnyttan.

Du är kritisk mot den svenska byggindustrin – även mot dina egna uppdragsgivare. Hur skulle saker och ting kunna göras bättre?
– Det finns nog inget enkelt svar. Ytterst är det en politisk och kulturell fråga. Anser vi att väl gestaltad arkitektur, byggd med omsorg, leder till mindre psykisk ohälsa bör medborgarna upplysas om det. Med krav på kvalitet, kommer förändring.

johannesnorlander

Sebastian Nowacki
Sebastian är Arkitekturs webbredaktör och koordinator.

Mer innehåll om ämnet