

Mer innehåll om ämnet

Ett annorlunda Sverige – om ambitionsnivån för bostadsbygge nuddat den som de arkitektritade villorna visar
Största delen av året sysslar vi på Arkitektur mest med urban miljö. Offentliga byggnader, flerbostadshus och nu senast vård och hälsa….

Nytt nummer av Arkitektur!
I detta nummer har vi letat efter nytänkande i småhusarkitekturen. Av Sveriges bostadsbestånd är 43 procent småhus – kanske är…

Källan till visdom
I Viskafors satsar allmännyttan på ekologiskt byggda hyresvillor i sparad naturmark. Ylva Frid besöker Källsprångsvägen av Brunnberg & Forshed och…

Planenlig: Villa Tenngjutaren av Johan Celsing
I villan Tenngjutaren i Mälarhöjden visar Johan Celsing hur han med glaserat tegel kan skapa tyngdlöshet. I villasamhället Mälarhöjden är begreppet genius loci högst…

Promenad mot utsikten
Ett hus där de exklusiva ytskikten valts bort till förmån för volym och rumsliga kvaliteter. Älgö är Saltsjöbadens utpost i…

”Ekonomin styr allt och måste ges fritt spelrum, det är tesen.”
Bokrecension. Göteborg mellan segregation och kreativitet Jan Jörnmark, Joakim Forsemalm, Karl Palmås TANGENT FÖRLAG, 2015 Den här boken är en…

Vad utvecklar estetiken och arkitekturen i dag?
Villan är experimentell som annan arkitektur sällan är. Den har blivit ett sätt att utveckla och ifrågasätta våra ideal om skönhet, skriver Tomas Lauri. Vad…

Hus i natur
Stad och land beskrivs ofta som motsatser. Men i verkligheten blir de allt mer sammanlänkade. Landsbygden och staden är ömsesidigt…

Drömmen om villamattan – bara ett konsumtionsobjekt eller sprängstoff i bostadspolitiken?
Är villan dömd att vara ett passivt konsumtionsobjekt eller kan enfamiljshuset bli en del av den aktiva bostadspolitiken? Ordet villaförort…