Lik men olik

Att Kosterhavet, som naturumet heter, skulle ligga på Nordkoster. Men efter regeringsingripande och bantad budget landade projektet på en tomt i det lilla skärgårdssamhället. Arkitekterna Ulla Antonsson och Mattias Lind på White beskriver det som ”lik men ändå olik” i förhållande till sin omgivning. Huset, som är i trä, har fått en tydligt lokal prägel genom sin rödtjärade fasad, men också genom en veckad taklinje som för tankarna till fiskebodar som står sida vid sida. Takstrukturen är annars en följd av byggrätten. Huset fyller ut tomten och är smalare mot entré- än havssida, vilket medför diagonala takåsar. Det hela ger en effekt av origami som framförallt präglar interiören, som är helt täckt med vitpigmenterad träpanel.

8687-077w

Lena From skrev i Arkitektur 2/2013: ”Perfektionen är så bländande att man nästan glömmer att beundra byggnadens matematiska crescendo, det som en våg böljande innertaket.”

8676-014_2w 8687-040w 8687-011_beskuren 8687-011_beskuren-1 8687-017w 8676-011_2w

Annonser:

Annons:

Mer innehåll om ämnet