Fusklappen v. 5

Den här första februarihelgen pratar vi om Kallbadhus och det nya gröna Paris. Och så laddar vi inför Stockholm Furniture Fair nästa vecka.

Whites nya kallbadhus i Karlshamn har blivit den första vinnaren av kommunens nyinstiftade stadsbyggnadspris (delas ut 4/3).
Bastun är helt i trä och ligger med utsikt över Hanöbukten. Karlshamn är bara en av de många svenska kommuner som nu återknyter till badkulturen i det antika Rom och bygger nya kallbadhus. Bada gör man inte längre bara för hygienens skull – badet har blivit en mötesplats.

Det nya ”gröna” Paris. I veckan avslutades den gigantiska tävlingen Reinventer Paris – Återuppfinna Paris. Sedan starten 2014 har det kommit in 360 förslag, vara 22 projekt nu tillslut valts ut av juryn. Trots att en del av projekten får honom att drömmar är arkitekturtidskriften Le courrier de l’Architectes chefredaktör Jean-Philippe Hugron inte så förtjust. Det hela är ett skickligt mediaspektakel, menar han, där de vinnande projekten är till stor del fasadlekar med grönt och stadsodling som förtecken. Det ser SouFujomotoiskt ut – men utan att vara det. Inte heller promotas unga lokala arkitektfirmor, vilket var tanken. De två viktigaste platserna Sully Morland och Boulevard Pershing vanns av David Chipperfield+Olafur Eliason, respektive Sou Fujimoto. En interaktiv karta över projekten finns i tidningen Le Parisien här.

Möbelmässan. I helgen vilar vi upp oss och laddar för Stockholm Furniture & Light Fair, och Design Week som pågår på mässan i Älvsjö och på spridda platser i Stockholm under nästa vecka, 9–13/2. Det är omöjligt för Fusklappen att täcka allt, men en intressant nyhet är att i år satsar mässan nytt med sitt subventionerade område Established, där små men någorlunda etablerade producenter utan chans att betala normala monterhyror har fått plats.

För den som vill se småskaliga alternativ utanför mässområdet finns för fjärde året i rad Örnsbergsauktionen, de tre designerna/konsthantverkarna Kristoffer Sundin, Fredrik Paulsen och Simon Klenells auktion för konsthantverk och småskalig design i egen regi.

Mer innehåll om ämnet

Whiteboken 1951-2018

Ett arkitektkontor skriver historia. White arkitekter har med sina tusentals projekt över två tredjedels sekel sedan 1951 bidragit till att…

590 kr

Visa