Foto: Torben Eskerod.

Arkitektur i Sommarsverige

Upplev den senaste arkitekturen på Sverigeresan i sommar! Inför semestern har vi listat de bästa och mest intressanta projekten från norr till söder – som du kan läsa allt om i Arkitekturs senaste åtta nummer. Glad sommar!

Naturum Laponia, Stora Sjöfallets nationalpark. Arkitekt Wingårdh arkitektkontor.
Wingårdhs nya naturum i Laponia är formad för att snön effektfullt ska driva upp mot väggarna på vintern. Men platsen är mer lättillgänglig på sommaren.
Publicerat i Arkitektur nr 4/2015.

Resecenter HaparandaTornio. Geigant arkitekter.
Den som reser långt norrut med kollektivtrafik får anledning att besöka detta nya resecentrum som samordnar svensk och finsk busstrafik. Publicerat i Arkitektur nr 6/2014.

Väven, UmeåArkitekt Snøhetta och White arkitekter.
Bilda dig en uppfattning om 2014 års Kasper Salinpristagare. Kolla även in Rådhusparken av Combine när du ändå är i stan. Publicerat i Arkitektur nr 8/2014.

Paviljong Best Western Hotel Baltic, Sundsvall. Arkitekt The Common Office.
The Common Office tar upp Sundsvalls arv som blomstrande sekelskiftesstad i denna lekfulla paviljong. Ta en kaffe och dröm dig tillbaka. Publicerat i Arkitektur nr 3/2015.

Sjöterrassen, Fittja. Arkitekt Kjellander+Sjöberg.
Ett av landets bäst gestaltade miljonprogramsområden har fått tillägg med radhus, och arvet av prefabricerade, billiga bostäder lever vidare. Passa på att även spana in gårdsupprustningen av Chet Kanra på Krögarvägen, och ta en meze-buffé på Mångkulturellt Centrum. Publicerat i Arkitektur nr 7/2014. 

Radhus Kransbindarvägen, Midsommarkransen i Stockholm. Arkitekt Petra Petersson.
Mitt i den enhetliga folkhemsförort som växte fram kring LM Ericssons fabriker i Hägersten har 38 nya radhus infogats. Arkitektur nr 8/2014.

Ture nr 8, Stockholm. Arkitekt Vera arkitekter.
Vera arkitekter har lagt ribban högt för vad prefabricerad betong kan vara med detta exklusiva flerbostadshus på GrevTuregatan. Arkitektur nr 6/2014.

Aesop, Stockholm. Arkitekt In praise of shadows.
Butiksinredning med nordisk inspiration från Lars von Triers och Ingmar Bergmans melankoliska filmvärldar. Arkitektur 1/2015.

Uppfinnarverkstaden Katedralen, Linköping. Arkitekt Petra Gipp.
Det kunde ha blivit en helt vanlig plåtklädd låda i ett industriområde. Istället denna suggestiva byggnad, som är verkstad för audiovisuella uppfinningar. Arkitektur nr 6/2014.

Jubileumsparken, Frihamnen, Göteborg. Arkitekt RaumlaborBerlin mfl.
Bastu och flytande älvbad av tyska Raumlabor, rollerderbybana, sandstrand, odlingar och vattenskulptur växer fram i industrimiljö – är Frihamnen landets intressantaste park just nu? Avgör själv. Arkitektur nr 4/2015.

Made in China, Göteborg. Arkitekt Isabella Eriksson/Main Office.
Restaurangen har flyttat in i Auktionsverkets nu ombyggda byggnad. En kinakrog i rå och avskalad form. Arkitektur 1/2015.

Villa Forsberg, Visby. Arkitekt AQ Arkitekter.
Något så unikt som en nybyggd villa innanför Visbys ringmur. Expressiva detaljer i en robust och tålig tradition. Arkitektur nr 4/2015.

Landsarkivet i Lund. Arkitekt FOJAB.
Bernt Nybergs legendariska byggnad har omgestaltats och blivit studentbostäder. Projektet har kritiserats – åk dit och bedöm själv! Arkitektur nr 6/2014.

Malmö Live, Malmö.
Konserthus i världsklass samt hotell och skybar med utsikt över hela Öresund – blygsamhet var inget ledord för Malmös nya signaturbyggnad. Publiceras i Arkitektur nr 5/2015. Passa också på att kolla in World Maritime University, precis intill (se bilden ovan) – en byggnad som allmänheten tyvärr inte får komma in i.
Passa också på att promenera länge Rosengårdsstråket, i ny landskapsarkitektur i en helt annan del av stan. Publicerat i Arkitektur nr 6/2014.

Ystad Arena Bad, Ystad. Arkitekter: Sweco Architects och Henning Larsen Architects.
Halvdansk utformning på flott badhus. Kvällstid skiftar fasaden färg och lyser som en liten anemon. Publicerat i Arkitektur nr 8/2014.

Mer innehåll om ämnet