Fusklapp v. 7
Försvarsmakter. Försvaret vill sänka den byggnad som skulle skicka Stockholm i topp på den svenska skyskrapekartan, Tellus tower vid Telefonplan (bild ovan). Försvarsmakten har gjort en teknisk analys och kommit fram till att tornet stör de tekniska systemen. Från 237 meter till 45 meter vill man sänka det. Den aggressiva stadsbyggandskampen har alltså fått ännu en aggressor, försvarsmakten. Det finns säkert flera debattörer i fler städer som skulle önska sig det eldunderstödet. Man ser hur de hugger omkring sig och sänker hushöjder. Man ser också hur ingen självklart vågar säga emot dem, SSM fastigheter som ska bygga tornet valde att inte kommentera. Nationalskalden Ulf Lundell såg nyligen arkitekten bakom Tellus tower Gert Wingårdh i Göteborg och som vi tidigare meddelat skrev på sin blogg ”Passerade arkitekt Gert Wingårdh på Avenyn, han som ritat och uppställt Himlatrappan på Lilla Stenshuvud, även kallat Kukmätarkullen, bredvid betongtornet”. Så nu är Wingårdh ansatt från försvarsmakten från en sida och Ulf Lundell från en annan. Vilken perfekt storm.
Nyanser av grått. När allmänheten och faktiskt inte sällan stora kulturredaktioner ska tala om arkitektur så är ordet ”gråa hus” en vänligt förekommande uppfattning om vad arkitektur är. I helgen har den omtalade filmatiseringen av boken 50 shades of grey premiär. Recensenterna är besvikna över att den inte i tillräcklig utsträckning får det att ”rycka i baguetten”. Inte tillräckligt sexig alltså. Men om man för ett ögonblick fokuserar på det intressantaste i den där filmen, nämligen ordet nyans i titeln, så kanske det finns något här att plocka upp för de som arbetar med att berätta om arkitektur. Det är inte att det ska ”rycka i baguetten” – det är väl mer det som mäklare sysslar med – utan att nyanserna i det till synes grå ska börja framträda. Här finns en uppgift för ett Arkitektur- och designcenter liksom för de som debatterar och skriver arkitektur och stadsbyggande. Lösningen finns inte i de uppenbara polariseringarna mellan det grå och det färgglada, mellan det täta och det glesa, utan i nyanserna.
Förnya genom att förstöra. Idag släpps ett nytt avsnitt av podcasten Staden. Om Istanbul. De rörelser som finns i Sverige finns också här, bara i en större förstoring och i en aggressivare form. Det pågår en urban utrensning och massförflyttning i Istanbul. En miljon Istanbulbor står inför hotet att förlora sin bostad. Tarlabasi, Sulukule, Dolapdere, Sarigöl är bara några av namnen på de stadsdelar där det styrande AKP-partiet genomför sin stadsförnyelsepolitik. Mot små ersättningar drivs invånare mot det statliga bostadsbolaget Tokis nybyggda massprojekt i stadens utkanter, hem de sällan har råd med. Fastighetsekonomin har pumpat upp Istanbuls tillväxt genom urban förnyelse av centrala stadsdelar och ständig nyproduktion i periferin. Stadsförnyelse som auktoritär tillväxtstrategi. En svällande stadskropp som äter upp sig själv.