Fusklapp v. 35

Veckans fusklapp: Bättre förr-syndromet, rätten att bo kvar-kravet och strandliv på arkitekturfestival.
Storytelling by arkitektur. I en artikel i Svenska Dagbladet i förra veckan drog Per Gudmundson en lans för att arkitekter borde rita mer som det var förr. Som exempel tog han en restaurang i Stockholms innerstad som ritats som en gammal bistro från något svunnet sekel. Varför kan inte hus också få göra det, undrade han. Varför kan inte staden också – precis som de restauranger vi besöker – vara en kuliss? Gudmundson som ”kanske besöker krogen Mäster Anders” på Kungsholmen om han ”tvingas lämna Vasastan” hade också läst en bok som sa att folk var sjuka i folkhemsförorterna – epidemier orsakade av arkitektur tycktes grassera. Kanske ska man påminna honom om att de sexbarnsfamiljer som flyttade ut från de mörka gårdarna i Vasastan där de dog som flugor till hus med badkar faktiskt en gång i tiden överlevde just på grund av sina nya hus. Men samtidigt vill man ju inte hindra någon från att dra ut linjerna för samhällsförändring från utsikten på en storytelling-krog i Stockholms innerstad.

Rätten att bo kvar.
 I senaste numret av tidskriften Arkitektur varnar Catharina Thörn för att vi vid renoveringar av miljonprogrammen riskerar att göra om samma misstag som under ”slumsaneringarna” på 1960- och 1970-talen. Nämligen att tvinga folk från sina hem. Den texten kan ni läsa här. I veckan fick hon stöd från en studie från Chalmers gjord av Mikael Mangold som visar att ”hyran, efter förväntade renoveringar, i drygt halva fastighetsbeståndet kan öka med mellan 35-50 procent av befintlig hyresnivå”. Något som naturligtvis är förödande för de som bor där. Det finns anledning att läsa gamla klassiker som ”The right to stay put” av Chester Hartman och ”Displacement. How to fight it”. Om man vill hitta nutida böcker på temat så rekommenderas boken ”Socioekologisk stadsutveckling” som Arkitektur förlag nu släpper som e-bok och Catharina Thörns handbok i organisering mot hyreshöjningar: Rätt att bo kvar (Korpen, kan laddas ner gratis här). Starka förändringar i bostads- och stadsbyggandet har i alla tider lett till effekter som historien kritiserats hårt. Vad tänker vi göra åt de som nu blir alltmer synliga i vår tid?

Arkitektur som festival.
 Idag börjar en Arkitekturfestival (facebook-länk) i Uppsala. Där kommer man bland annat att kunna bygga stad och miniparker i olika workshops. Också i sand. Så alla som är i Uppsala nu i helgen kan nu ta till sig det gamla rimliga och ljuvliga slagordet: Under gatstenen en strand! (Sous les pavés, la plage!) Och någon av alla de DJ:s som spelar under festivalen bör sätta på Deportees magnifika låt (youtube) med samma titel.

Mer innehåll om ämnet

Byggemenskaper

Hur ska människor kunna få mer makt över utformningen av sitt boende och hur kan vi öka mångfalden av boendeformer…

329 kr

Visa

Arkitektur nr 8 2021

Jubileumsårets sista nummer blickar framåt, speciellt genom att lyfta den nya vardagens möjligheter. Den ekonomiskt tillgängliga bostaden, en existentiell busshållplats,…

180,00kr

Köp