Fusklapp v. 11
Daterad livsstil. I tidningen Arbetet skriver Jonna Sima om varför Madonna borde få Polarpriset – det pris som i år gavs till Emmylou Harris. Hennes analys av varför Madonna inte fått det, medan det bland annat tilldelats Björk är att Björk är ”kvalitetsmusik enligt borgerliga ideal, lika okontroversiellt som en Carl Malmsten möbel. I det sammanhanget är Madonna fortfarande kitsch”. När de verkligt borgerliga idealen ska fram är det möblerna som synas. Och idén om den viskande finkulturen sitter tydligen fortfarande bäst i en malmsten-möbel. Det är fascinerande att en så gammal metafor fortfarande fungerar. Vem som lyssnar på Björk eller ens gillar Björk sitter i en Carl Malmsten möbel. Sannolikheten är nog större att hen åker på en fixed gear-cykel. Det är dags att uppdatera livsstilsmetaforerna, borgerligheten bor inte i salonger längre.
En hållbar bubbla. Årets Pritzker pris, ett av de mer prestigefyllda internationella arkitekturpriserna tilldelades Otto Frei, bara en dag efter hans död. En av Otto Freis första arkitektoniska förebilder var såpbubblan. Otto Frei var en av de som tillsammans med Buckminster Fuller tog ingenjörskonsten in i arkitekturens allra lättaste och mest magiska värld. Ett ständigt utforskande av materialens och ingenjörskonstens gränser. Ett av hans projekt var faktiskt till 2008 års polarpristagare Pink Floyds konsertscenografi i USA 1977 (bild ovan). Hans papperspaviljong för Expo 2000 i Hannover tillsammans med Shigeru Ban slår en bro mellan japansk och västerländsk konst och arkitektur. Han reprenteradt den långsiktiga och taktila sidan av den organiska arkitektur som de senaste tjugo åren spridits över världen, men som vid närmare inspektion bär på såpbubblans ytlighet men inte dess spänning.
Rösta på stad. När ni slutat trycka på knappar för att rösta i kvällens melodifestival kan ni gå över till att rösta om framtidens Stockholm. I dagens Dagens Nyheter presenteras ett forskningsprojekt av Alexander Ståhle på KTH och framtidsforskaren Noah Raford där man tagit fram tre scenarior för framtidens stad: Ekostaden, Teknostaden och Marknadsstaden. De tre scenarierna har tagits fram genom att 400 experter på vitt skilda områden utfrågades om framtiden. ”Det resulterade i flera tusen trender av olika omfattning och styrka som forskarna noga analyserat så att de kan visa tänkbara scenarier för hur vi bor lever – och inte minst – förflyttar oss år 2050”. Nu vill forskarna att du ska rösta för att kunna meddela de som styr över vad folket vill ha. Ett möjligt problem är att ett av alternativen – marknadsstaden– framställs som så oerhört elakt att det är som att rösta på stora stygga vargen i sagan om de Tre små grisarna. Så nog vill de att vi ska rösta på den präktigaste grisen, eller? Kopplat till forskningen är också en konferens.