

Mer innehåll om ämnet

Livrustkammaren behöver sin ljusakrobatik
Förr var ljussättningen av föremålen i centrum på Livrustkammaren. Nu har den teatrala ljussättningen bytts ut. Tomas Lewan ser museets…

Malin Zimm: Att leda tanken genom tiden
Med detta nummer avslutas Arkitekturs jubileumsår. Den tidslinje som löper genom tidskriftens 120 år, med ett projekt per årgång, inger…

”En uppvisning i professionellt arkitektarbete”
Kvarteret Basaren inspireras av sin föregångare på platsen, men är mer organisk till formen. Per Bornstein ser en fulländad arkitektur…

Med både det nya och gamla i blickfånget
De prisbelönade Norell/Rodhe intresserar sig för olika förhållningssätt till arkitekturhistorien. De ser historien som en resurs, en förutsättning för att kunna blicka…

Fult, skitigt – och roligare
Secretary är arkitektkontoret som arbetar för större generositet, mer normkritik, ett tillgängligare språk och fler ineffektiva ytor. Karin Matz diskuterar…

Museernas moder: ett konstverk i sig
Nationalmuseum är de svenska centralmuseernas ursprung. Såväl Moderna museet som Livrustkammaren, Östasiatiska museet och Historiska museet har sina rötter i…

Undersök urbana normer
Det är vårt ansvar som professionella att se förbi förenklade typologier, och istället fördjupa kunskapen om samband mellan fysisk miljö…

Reflektion över framtiden
I skarven mellan historia och framtid ligger förskolan Panncentralen av White arkitekter. Här förenas industriarv och lärmiljö för de yngsta….

”Det finns en hel del att vinna på energieffektivisering”
På KTH har Semrén & Månsson ritat betongfasader som rymmer en testbädd för framtidens studentboende. Joanna Zawieja ser ett omhändertagande…