Pia Ulin är fotograf, tidigare New York-baserad men bor nu i Skåne.

Ljuset som alltid förändrades över älven har påverkat mig

Fotografen Pia Ulin har tagit månadens arkitekturfoto på en av alla platser hon bott på. Huset, byggt på 1960-talet, ligger i Njurunda utanför Sundsvall och har  utsikt över Ljungan.

Vad var det med huset/platsen som fick dig att vilja ta bilden?
– Bilden är tagen i samband med det projekt jag arbetade med under många år; nämligen att fotografera alla hus jag bott i under mitt liv. Resultatet blev 24 hus och presenterades i en bok som heter This Must Be The Place.

Du har själv bott i Njurunda, hur påverkade det dig som fotograf?
– Njurunda ligger en bit utanför Sundsvall och har fantastisk natur. Vårt hus låg i ett område av flera hus byggda på 60-talet och med utsikt över Ljungan. Jag tror att jag alltid letat efter en ”utsikt” i min strävan efter komposition, att leta efter ett djup i mina bilder. Samt ljuset som alltid förändrades över älven, det är naturligtvis något som påverkat mig. Själva ”centrum” i Njurunda är tyvärr en ganska dyster plats och inte något som påverkat mig i stor grad. Eller så har det just det; eftersom jag alltid flyttat runt och letat efter nya platser under stor del av mitt liv

Fanns det något annat du tänkte på när du tog bilden?
– Jag tog bilden på vintern, det var kallt och jag plåtade med en Toyo Field Camera, en så kallad storformat, så det var kallt och omständligt.

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.

Mer innehåll om ämnet