Podcasten Arkitektur berättar: #3 om NKS

Nytt avsnitt av Arkitektur berättar från Arkitektur Förlag. I det här avsnittet hör du två texter ur tidskriftens nummer 8 2019 med temat Hälsans pris. Ett reportage av Ylva Frid om det nybyggda och omdiskuterade sjukhuset Nya Karolinska Solna, NKS, och en arkitekturkritik av Tomas Lewan av det färdiga husets gestalt. 

Under den senaste tiden har svensk vårdkapacitet prövats till det yttersta, och vi har med största sannolikhet de största utmaningarna framför oss i samband med Coronavirusets spridning.  

Det finns många ingångar att granska NKS som en tung samhällsinvestering, och här i podden ställer vi frågor utifrån själva byggnaden. Vad väntar vi oss av samhällsbärande arkitektur – och motsvarar den våra förväntningar som brukare och – faktiskt – som beställare, eftersom vi i förlängningen gemensamt finansierar dessa anläggningar? 
Vikten av en fungerande vård har aldrig varit större än idag, då stora behov har visat sig redan innan Coronakrisen. Arkitektur berättar om centrala samhällsfunktioner genom tiderna, och i detta avsnitt handlar det om vårdens arkitektur. 
Lyssna på podcasten HÄR eller på andra ställen där poddar finns. Beställ Arkitektur nr 8/2019 med tema Hälsans pris HÄR.

Mer innehåll om ämnet