Bovieran finns på ett tjugotal orter runtom i landet. Foto: Bovieran

Tre ord i tiden: Juni

Medan intresset för postacceleration växer i vissa kretsar, stänger andra ute krig och klimatförändringar på Bovieran. Nu har Arkitektur lagt örat mot asfalten igen.

1. Bovieran
I Bovieran är du över 55 år. Du bor i lägenhetshus samlade runt en stor gård som är helt inglasad. En vinterträdgård där det finns palmer, stora ormbunkar, boulebanor, dammar och små bågformade broar. På hemsidan står det att franska Rivieran stått förebild och att du bor med sådana du trivs bäst med, på en plats där du känner dig ”lugn och säker.” I Bovieran kan allt jobbigt stängas ute. Från krig till klimatförändringar.

Växterna i trädgården är valda för att vara ”vackra, friska och starka.” På en video ser jag leende pensionärer iförda shorts och stråhatt och med barnbarn i famnen. ”Vi tror inte på regn” lyder rubriken. Konceptet Bovieran kommer på bred front nu. Det finns redan på ett tjugotal orter runtom i landet. Partille var först ut. Och snart kan du åldras tryggt även i Bålsta, Svedala och Haninge.
Av Anders Kling

 

2. Postacceleration 
Under rubriken ”Post-acceleration – framtiden är redan byggd” lanserar Konsthögskolan sitt program i Restaureringskonst för året 2022/2023. Våra livsmiljöer förändras snabbare än någonsin. Kortsiktig ekonomisk vinning är inte förenlig med ett hållbart samhälle. Vi kan inte fortsätta som vi brukar, vi måste utgå från det som finns i stället för att bygga nytt. Det är den självklara utgångspunkten.

Med restaureringskonstens traditionella sätt att arbeta nära objekten vill Konsthögskolan nu angripa också efterkrigstidens alla vardagliga livsmiljöer som ofta lider brist på omsorg. Just de miljöer som är ett resultat av, och en drivande del i the great acceleration i det sena 1900-talet, det som också kallats ”hockeyklubbskurvan”, där alla kurvor pekar brant uppåt på ett uppenbart ohållbart sätt.
Av Claes Caldenby

 

3. Mood manager
Vi befinner oss i det stora återtåget, eller i alla fall, ett mer eller mindre entusiastiskt återuppdykande på kontorsarbetsplatser sedan pandemin släppt sitt järngrepp om arbetslivet. Som en del av strategin att locka tillbaka kollegorna till kontoret står nu här och var en mood manager i färd med att organisera kaffebön-provning och ikebana-lunchklasser på arbetsplatser runtom i världen. Med ”people and culture” som arbetsfält är mood managern en hybridroll mellan event manager och receptionist, med ansvar för identitetsskapande aktiviteter och sammankomster som utställningar, fester, och aktiviteter.

Med sociala smörjmedel och miljömässiga mysfaktorer ska mood managern vinna tillbaka den mest motsträviga hemarbetare till kontorslandskapet. Känslan av att ”det här vill du inte missa” är mood managerns mervärdeskod, den som får dig att skriva in din corona-kollega på hunddagis och gå till jobbet med vernissagehatten på.
Av Malin Zimm

Mer innehåll om ämnet