Modell av Aula Medica i Solna, av Wingårdhs 2014. Foto: André Pihl

Per Bornsteins sommartips!

Utställningen Gert Wingårdh / 8 projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum. Strandverkets Konsthall i Marstrand.

På Strandverket Konsthall i Marstrand presenteras denna sommar utställningen Gert Wingårdh / 8 projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum och som titeln antyder så kretsar utställningen kring åtta projekt ur arkitektkontorets stora portfolio.

Varje projekt presenteras med en modell, men alla modeller är i samma skala, vilket knyter dem och utställningen samman på ett förtjänstfullt sätt. Modellerna är kompletterade med ritningar, bilder och fotografier men det är de välgjorda modellerna som är utställningens självklara centrum. Det monumentala vattentornet i Helsingborg bildar fokuspunkt i entrén medan den intrikata Aula Medica får avsluta. Däremellan allt från ett fritidshus i Danmark, tävlingsförslag till Nobel Center samt Nationalmuseum och Liljevalchs.

Det är en otroligt välgjord och påkostad utställning som inte minst tack vare modellerna lyckas med konststycket att flörta med såväl soltrötta sommargäster som tillresta arkitekturnördar. Förhoppningsvis får utställningen fortsatt liv när den väl plockats ned från Strandverket i höst. Men fram tills dess borde den vara ett givet utflyktsmål för såväl arkitekter som allmänt kulturintresserade.

På Strandverket ovanvåning pågår samtidigt grupputställningen The Painter, som presenterar fem unga konstnärer och deras måleri. Med den energi och kraft som den utställningen förmedlar blir den en perfekt kombination med husmodellerna en trappa ned.

Verksamheten på Strandverket är idag svårt hotad, i avsaknad av långsiktigt ekonomiskt stöd, så ett besök kan vara av betydelse för konsthallens fortlevnad.

Utställningarna pågår fram till 30 september.

Mer innehåll om ämnet