Konstnären Cilla Ramnek. Foto: Joakim Johansson

Intervju: Cilla Ramnek om ramptornet på Arlanda flygplats

I 15 år stod det gamla ramptornet på Arlanda flygplats övergivet. Med hjälp av konstnären och designern Cilla Ramnek har den före detta arbetsplatsen för de som dirigerade parkeringen av flygplanen fått nytt liv – som lägenhet med utsikt över start- och landningsbanor på flygplatsen.  Vi tog ett snack med henne om projektet.

 Hur har du tänkt kring det här projektet?
–Jag arbetar alltid rumsligt. Det kan vara som konstnär eller med inredning eller styling, men rummet är alltid utgångspunkten. Först känner jag av det, sen gör jag en analys av vad rummet kan tillföra i arbetet. I en befintlig miljö som ramptornet på Arlanda är miljön redan avgjord och jag vill inte bråka med den. Därför är det här uppdraget inte inredning utan mer styling. En scenografi snarare än en renovering. Exempelvis har jag velat bevara taket och bara bucklat ut det, och fått spotlightsen att hänga rakt – helt enkelt rensa upp och ta tillvara på material och miljö. För mig är det viktigt att inte tära på naturens resurser och slösa med dem.
– Sen har grundförutsättningarna varit magiska. Jag är, som så många andra, fascinerad av övergivna platser, men också av material som ingen längre är intresserade av. Det är spännande att få komma bakom kulisserna.

Lägenheten är på 35 kvadratmeter och har panoramavy över start- och landningsbanor på flygplatsen. Foto: Joakim Johansson
Lägenheten är på 35 kvadratmeter och har panoramavy över start- och landningsbanor på flygplatsen. Foto: Joakim Johansson

Vad kan du som konstnär tillföra inredningsarkitekturen?
– Jag har en konstnärlig metod som är styrd inifrån och inte utifrån. Jag går mer på djupet och lyssnar inte på trender eller på vad marknaden säger. Som konstnär har jag ett bredare perspektiv och behöver inte föra någon annans talan, jag har min egen röst.

Vad gör du när du inte jobbar med inredning?
– Förutom utsmyckning till en av de nya t-banestationerna i Nacka gör jag fyra kakelsatta entréer i Larsberg. Under arbetet med dem har jag förhållit mig grundarkitekturen som är 60-tal. Dessutom arbetar jag med en bok om verkstäder som kommer i oktober i år.

 

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.

Mer innehåll om ämnet

A MAP: Klassiker

Arkitektur förlag presenterar: A MAP – En serie kartor över Stockholms mest sevärda arkitektur. A MAP: Klassiker En vägvisare till närmare…

139,00kr

Köp