Fusklappen v. 6 – the Möbelmässan edition

Trä, läder och krympta möbler. Den här veckan tipsar vi om samtalsämnen till minglet under Stockholm design week.

Materialen läder och trä. Den kommer i otaliga varianter – men den rustika stolen i trä och läder är mässans största favorit. Kolla in till exempel Gärsnäs monter. Här har det unga företaget Färg & Blanche utvecklat en teknik för att sy i trä. Serien Julius är soffor och fåtöljer i moduler, med en robust ”jeanssöm” som håller fast tygklädsel och stoppning.
Här finns också David Ericssons nya fåtölj Hedwig – vars robusta lädersits kompletteras med smarta handtag – en platta att ställa tekoppen på (se bild).
Trä och läder återkommer också i Gemlas monter – Sveriges enda specialister på böjträ. Här med kända namn som Jonas Bohlin, Mats Theselius och Lisa Hilland.
Läder förekommer även i mindre konventionella former. Som i Anna Kraitz bruksföremål för Stockholm Design House, där vasen Alba försetts med ett läderbälte (se bild).

Möbelkrympning. Kraftig urbanisering leder till höga markpriser leder till dyra bostäder och kontor som leder till mindre inomhusytor och hem. På årets möbelmässa syns det tydligt att möblerna krymper under marknadskrafternas tryck.
Det mest solklara exemplet är det lilla företaget Blå stations stolar. Honken är komplett med litet arbetsbord och den extra smala läderstolen Poppe har i sin nya tappning försetts med armstöd.
Även kontorsmöbeljätten Kinnarp har i årets kollektion satsat på det yteffektiva – eller kanske trånga – aktivitetsbaserade kontoret. Här avskärmas de olika funktionerna – tex små skrivbord eller mötesfåtöljer – med hjälp av nätta rundade tygklädda moduler och höga stolsryggar. Kontorslandskapens behov av ljudisolering och avskärmning skapar också nya varianter av textilier. Ett spännande försök finns i mässans Green house, där Mirjam Hemström (Textilhögskolan i Borås) visar projektet Woven Air – där hon undersöker hur tredimensionella textilier kan påverka ett rum, och hur det kan användas inom arkitekturen.

Inga hemligheter. Även det lilla Malmöföretaget Minus Tio har i samarbete med Mats Theselius tagit fram soffor och stolar som passar ytor av mer blygsamma mått. I den här kollektionen ser vi även en annan kommande tendens, nämligen viljan att i designen redovisa alla produktens material – minus tio arbetar bara i läder, stål och trä, vilket också görs tydligt.
Tendensen syns även, till exempel, i arkitekten och designern Julien de Smedts förvaringssystem Stacked för Muuto, som är sammanfogade utan skruvar och andra hjälpmedel. Seriens nytillskott, hyllorna MiniStacked, fästs ihop med synliga klämmor.

Mer innehåll om ämnet