Annica Kvint: Nyrénnytt
”Det finns tre kyrkor i världen som man måste besöka. Peterskyrkan i Rom, Notre-Dame i Paris och Västerortskyrkan i Stockholm.”
Det var på 1950-talet som Le Corbusier fällde det smickrande omdömet om Carl Nyréns kyrka i Vällingby. Nu hörs det igen i en nyproducerad dokumentärfilm om Carl Nyréns liv och verk, Det krokiga och det raka, regisserad av Carls barnbarn Sven Blume.
För Blume, som tidigare gjort dokumentärer till exempel om att bära någon annans barn, är filmen ett nytt sätt att knyta an till en morfar, som han minns som en sådan snarare än som en arkitekt.
För några år sedan hittades några 8 mm-filmer, VHS-band och en påbörjad dokumentärfilm i den av Carl ritade Villa Nyrén i Äppelviken, där bland andra Sven Blumes mamma, inredningsarkitekten Karin Nyrén, växte upp. Det materialet blev startskottet för Blumes film, som utspelar sig inte minst i den rektangulära 1960-talsvillan med glasdörrar från golv till tak mot trädgården.
I den personligt hållna filmen får vi också följa med familjen bland annat till Carls egenritade fjällstuga i Fjällnäs. Arbetet med Baldersskolan i Danderyd beskrivs, liksom hur Carl tröttnade på att leta i belysningskataloger och resolut ritade fyra egna armaturer, som han sedan konsekvent använde. Inte minst i Immanuelskyrkan i Jönköping, också kallad ”en himmelsk lada i trä”. Carl Nyrén hann, under sina fem decennier som arkitekt, vara alltifrån funktionalist till strukturalist, postmodernist och folklorist. Under en period publicerades hans projekt så ofta i Arkitektur att konkurrenterna döpte om tidskriften till ”Nyrénnytt”. Nästan 94 år gammal begravdes han 2011 i en av sina mest uppskattade byggnader – Västerortskyrkan i Vällingby.
Fredag 2 april visas ”Det krokiga och det raka” av Sven Blume på SVT som K Special. Du kan streama filmen från SVT Play här.