# 119 Motala – solfjädern och ångfartyget

Verkstadsön i Motala ligger mellan Göta kanal och Motala Ström. Kanalen som formade och anlade köpingen, strömmen som drev Motala Verkstad. När Motala köping med sin idealplan – den solfjädersformade som är ritad av Baltzar von Platen – blev en avkrok, så blev verkstaden, ett stenkast bort men inte en del av köpingen, den snabbast växande industrin i landet och fröet till hela den industriella revolutionen. Jules Verne lät fören på Nautilus komma från Motala Verkstad i Sverige.

Motala är rörelser. Rörelsen mellan borgerlig besvikelse och tekniska framsteg mellan stilla bakvatten och forsande strömmar. Och frön till nya rörelser till industrialismens långa svepande rörelser under 1800-talet och till egnahemsrörelsen, den alltigenom omvälvande idén om arbetarnas egna hem. Motala köping blir också en del av de rörelser som är arbetarrörelsen, folkrörelsen och idrottsrörelsen. En stad som växer ikapp sina egna ideal och bygger en ombonad plats i brunt tegel.

Tack till: Britt Nolinge, lokalhistoriker; Niklas Orrenius, journalist och uppvuxen i Motala på 1970- och 1980-talen; Camilla Gullin, Museiintendent Industrimuseet, Motala

Mer innehåll om ämnet