Fyra nominerade till Ung Svensk Arkitektur

Ung Svensk Arkitektur är tidskriften Arkitekturs pris till arkitekter under 40 år. Det delas i år ut för tionde gången sedan det instiftades 2001. I år är fyra nominerade till priset, som delas ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars.

– De nominerade, som representerar flera olika genrer, har det gemensamma att de med enkla och precisa lösningar gett brukarna tillgång till en större upplevelse, säger juryns ordförande Tomas Lauri.

De nominerade bidragen till 2019 års Ung Svensk Arkitektur är:

Mikael Hassel med Hälleskogsbrännan, entré till naturreservat i Västmanland

Juryns motivering: Mikael Hassels entréplats till Hälleskogsbrännan sätter klimatförändringarna i blixtbelysning och ger en känsla om hopp för naturens läkande förmåga.

Hälleskogsbrännan. Foto: Jason Strong.

Norell/Rodhe med Mindepartementet, Kungliga Konsthögskolans nya lokaler på Skeppsholmen i Stockholm

Juryns motivering: Norell/Rodhe har med inredningen till Mindepartementet genom precisa tillägg gjort en nedgången historisk miljö redo för stora konstnärliga bedrifter.

Mindepartementet. Foto: Johan Dehlin.

Septembre med Archipélia Centre Social, Paris

Juryns motivering: Septembre har med Archipélia visat hur arkitekten kan göra skillnad och skapa rum där utanförskap vänds till lärande och delaktighet.

Archipélia Centre Social, Paris. Foto: Schnepp Renou.

Måns Tham med Containerhuset på Värmdö

Juryns motivering: Måns Thams Containerhuset öppnar en villlagenre som ofta strandar i standardlösningar för en rumslig ordning med poetisk höjd.

Containerhuset. Foto: Staffan Andersson.

Priset sätter fokus på den unga generationen och lyfter betydelsen av att som arkitekt få projekt publicerade, både som kvalitetsstämpel och som en del av en arkitektur- och samhällsdiskussion. Syftet med priset är att söka efter och belysa nya tendenser i svensk arkitektur och att finna innovativa och nyskapande projekt av hög kvalitet.

Ung Svensk Arkitektur instiftades i samband med tidskriften Arkitekturs 100-årsjubileum 2001 för att uppmärksamma förstlingsverk i branschen. I år delas priset, som från start hette Debutpriset, ut för tionde gången. Det utvecklades 2013 till Ung Svensk Arkitektur för att lyfta arkitekter under fyrtio års ålder, vars verk färdigställts under de senaste två åren inom såväl arkitektur som landskap, inredning och stadsplanering. Priset delas ut vartannat år.

Fyra arkitekter eller -team har nominerats till 2019 års pris, av juryn som sätts samman av tidskriften Arkitektur. Årets jury består av:

• Tomas Lauri, arkitekt SAR/MSA, Katarina Rundgren, arkitekt SAR/MSA, och Anders Kling, landskapsarkitekt LAR/MSA. Tomas Lauri har under 2019 varit verksam som tillförordnad chefredaktör på Arkitektur, parallellt med egen verksamhet som arkitekt på Karlsson Lauri Arkitekter.

• Katarina Rundgren är mångårig frilansmedarbetare på Arkitektur och medgrundare av Testbedstudio i Malmö.

• Anders Kling har tagit emot flera arkitekturutmärkelser som landskapsarkitekt på Land arkitektur och skriver om landskap för Arkitektur.

Samtliga nominerade projekt och vinnaren kommer att presenteras i Arkitektur nummer 2/2020 som utkommer 13 mars.

Mer innehåll om ämnet