Fusklapp v. 12

Skandal i Danderyd när Léonie Geisendorfs första villa byggs till. Kommunen har inte förstått dess unika arkitektoniska värde. Gör om, gör rätt och befria kommunen från sin dumstrut.

ARKITEKTURSKANDAL. Vi dedikerar veckans fusklapp till en skandal. Léonie Geisendorf var en av de mest tongivande arkitekterna under svensk efterkrigstid. En av få kvinnliga arkitekter som steg fram under perioden men också en arkitekt som tolkade sitt arv från modernismen på ett annat sätt än sina generationskamrater. Hon var en kvinnlig arkitekt med samma betydelse som Ralph Erskine. En främmande fågel med en helt egen röst i den svenska modernismen. Men till skillnad från Erskines verk är Léonie Geisendorfs ständigt hotade. Hennes St Görans Gymnasium byggs om till studentbostäder.

Och nu har Danderyds kommun givit bygglov till en av Geisendorfs två helt unika villor i kommunen, Villa Ranängen som hon ritade tillsammans med sin man Charles Eduard Geisendorf. Det finns en handfull bevarade projekt av hennes hand. Att bygga till ett av dem är en skandal. Och man har svårt att tro att något liknande skulle hände någon av de framträdande manliga arkitekter som kommunen skryter om. En Villa Pauli av Ragnar Östberg eller – den mer samtida med Geisendorf – Villa Markelius av Sven Markelius. Villa Ranängen är Geisendorfs första utförda projekt. Den stod klar 1951 och var ritad åt en polioskadad kvinna, Titti Leyton och representerar enligt arkitekturhistorikern Fredric Bedoire ”på ett utomordentligt fint sätt den både sofistikerade och samtidigt vardagliga ’International style’ som spreds efter andra världskriget” .

När Léonie Geisendorf själv beskriver villan i en intervju som Charlie Gullström gjorde för Arkitekturs temanummer om Léonie Geisendorf som kom för ett år sedan sa hon: ”Över huvud taget lade vi ner mycket omsorg på den här bostaden. Titti var en fantastisk uppdragsgivare med mycket tydliga funktionella behov förstås”. Nu har bygglovet överklagats till Länsstyrelsen där en av grannarna tagit på sig rätten att framföra att ”en samlad värdering av villans arkitektoniska betydelse för området inte har genomförts”. I överklagandet står också att man har kontaktat Léonie Geisendorf som är 100 år, 101 i april, gammal och lever i Paris om ärendet och hon uttrycker uppskattning för de försök som nu görs för att rädda hennes verk.

Om inte Länsstyrelsen godkänner överklagandet och upphäver bygglovet så har man öppnat vägen för en skandal som är på samma nivå som om man i Kalifornien skulle bygga om och till de sk Case Study-husen. Länsstyrelsen har nu möjligheten att i efterhand plocka av kommunen dess dumstrut.

Mer innehåll om ämnet