Arkitektur tipsar om kultur

RADIO. Bostadspolitik i radioformat erbjuder SR:s nya programserie Ett eget litet hem. Fredrik Pålsson guidar genom historien och intervjuar forskare, bostadsutvecklare och boende. Samtliga avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio Play.

BOK. En snabbspolning av Sverige får man i fotografen José Figueroas fotobok Från Kiruna till Trelleborg. Hans cykelodyssé genom landet bjuder på hundratals mikroskopiska utsnitt ur en svensk vardag. Att fästa kameran på cykelns pakethållare och programmera självutlösaren så att den tar en bild var tionde sekund visar sig vara en snilleblixt.

UTSTÄLLNING. På Exercisplan utanför ArkDes har den australiska konstnären Linda Tegg upphöjt stadsängen till konst. Med installationen Infield vill hon diskutera ekosystemtjänster och bjuda på ängsmark med drygt 60 olika svenska växtarter, utvalda i samarbete med Stockholms universitet. Till och med 27 sep.

Annica Kvint, redaktör Arkitektur

 

BOK. Få har beskrivit vad det innebär att ha en trädgård lika lärt och fint som Jamaica Kincaid. I (Boken om) Min trädgård (Tranan, 2020) skildrar hon sin trädgård utifrån såväl ett privat som ett politiskt perspektiv. Utmärkt läsning för oss som inte har en egen trädgård.

OFFENTLIG KONST. Vårens hemma­arbete gjorde det möjligt att upptäcka och återupptäcka närområdets offentliga konst. Mitt favoritverk är Jakob Simonsons Camera (2016), tre svävande arkitekturmodeller i ett skogsparti i Stockholmsförorten Svedmyra.   

INTERNET. Bland nätets mer eller mindre seriösa arkitekturmedier och självupptagna Instagramkritiker framstår Louisiana Channels väl­­­­producerade och ohippa intervjuer som ett välbehövligt inslag. I korta filmklipp ger några av vår tids främsta arkitekter en saklig inblick i sitt arbete.

Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och skribent

(Foton till bildcollaget uppifrån tv: José Figueroas, ArkDes, Sveriges Radio, Louisiana Channel/Louisiana Museum, Stockholm Stad/Konst, Bokförlaget Tranan.)

Mer innehåll om ämnet