Fotografen Karin Björkquist. Bild: Louise Jørgensen Björkquist

”En dold pärla”

I senaste numret av Arkitektur har fotografen Karin Björkquist tagit en bild på trappan i Villa Hillfon.

Karin, vad var det med trappan i Villa Hillfon som fick dig att vilja ta bilden?
– Jag tyckte den hängde så fint i luften, men det var en dold pärla i huset. Det var ett mörkt hörn och tonvis med skulpturer stod i vägen, vi fick kämpa en bra stund för att få bort dem.

Hur kom du i kontakt med Villa Hillfon?
– Det var min kollega Jakob Solgren som kände till Hertha Hillfons arbete och en person som jobbade nära henne dom sista åren hon levde, det blev vägen in i huset.

Hur vet du att ”det här kommer att bli en bra bild”?
– Bilder finns överallt där jag tittar, det är bara att plocka fram kameran och faktiskt sätta ”dit” den. Sen är jag extremt petig med detaljerna, ska det bli ”riktigt bra” så ger jag mig inte förens jag är helt nöjd. Är det ett porträtt så regisserar jag, är det arkitektur så städar jag och letar efter bra ljus från fönstren.

Hade du någon tanke med vinkel, kompositionen, ljuset när du tog bilden?
– Den skulle kännas ”rakt på” men ändå utmana med alla linjer i trappstegen. Skuggan av trappen är väldigt viktig, jag öppnade ytterdörren längre bort i hallen för att få in ljuset. Fågelhuvudet gör att det blir ännu mera drama – I like!

Fanns det något annat du tänkte på när du tog bilden?
– Att jag inte fick backa för mycket för då skulle jag välta resten av skulpturerna bakom mig…

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.