Björn Ehrlemark är Arkitekturs nya chefredaktör. Foto: Sören Andersson

”Tidskriften är relevant när den visar hur arkitekturen är relevant”

Tre frågor till Arkitekturs nya chefredaktör Björn Ehrlemark.

Hur märks det för Arkitekturs läsare att du är ny chefredaktör?
– Som redaktör för tidskriften kommer jag att fortsätta skriva men också att sätta min prägel på urvalet av teman, projekt och medverkande. Vem vill vi ska göra vad om vad? Nu går vi över till att Arkitektur ger ut sex nummer per år, med fler sidor i varje. Det innebär både helt nya format och mer av bekanta inslag. Jag ser också fram emot fler möjligheter att träffa Arkitekturs läsekrets, inte minst när vi ordnar releaser, samtal och annat framöver.

Vad gör en arkitekturtidskrift relevant i dag, tycker du?
– Tidskriften är relevant när den visar hur arkitekturen är relevant. Det kan den göra på olika sätt, beroende på vad vi pratar om. Ibland med kritik­texter, ibland med journalistiska inslag, förmedling av historisk och teoretisk kontext eller genom bildmaterialet – som ju i sin bästa form är en typ av visuell analys. En relevant tidskrift väljer dessutom väldigt noga vad uppmärksamheten riktas mot.

Vad har du själv för bakgrund?
– Jag är utbildad i både arkitektur och i journalistik och har de senaste åren drivit initiativet Arkitekturens Grannar tillsammans med curatorn Carin Kallenberg. Innan dess har jag bland annat jobbat på C-lab Volume i New York, för Jonas Dahlberg studio och på KTH arkitekturskolan. Parallellt har jag frilansat som redaktör och skribent och har skrivit om arkitektur 
i ungefär femton år.