Nytt nummer av Arkitektur är ute nu!

Nya numret av Arkitektur är ute nu, temat är lyx.

Arkitekturs nya nummer handlar om det som vuxit fram de senaste åren. Vi besöker fyra nya exklusiva bostadshus i Stockholm, däribland två internationella: 79&Park av BIG och det första av de två Norra tornen av OMA. Det senare sticker upp högt ovanför resten av staden – men håller det måttet?

På senare tid tycks exklusiva våningar inte längre betinga lika höga priser. Har vi under det senaste decenniet sett lyxens uppgång och fall? I ett reportage undersöker Julia Svensson vad det övriga samhällsbyggandet kan lära av ett fastighetsbolag som Oscar Properties, som har lyxbostaden som sin nisch. Hur kan den svenska vardagsarkitekturen få bättre kvalitet?

I en essä spårar Claes Caldenby hur en unik svensk bostadsritarkultur växt fram. Han frågar sig hur lyxbostädernas planlösningar står sig i det här sammanhanget; det är inte alltid storleken som räknas.

Men det går också att, som arkitekturteoretikern Niklas Maak, dra resonemanget om lyxbostäder ännu längre, nämligen till en framtid där stadskärnor inte längre kretsar kring arbetet på fabriker eller kontor.

Estetik och livskvalitet, social ojämlikhet och kommuners ansvar.  När vi öppnar dörren till lyxbostaden väcks många stora frågor.