Ingrid Sommar.

Möt våra medarbetare: Ingrid Sommar

Tidskriften Arkitektur består av en liten fast redaktion, men vi anlitar återkommande en rad framstående skribenteroch fotografer. Vilka är personerna bakom artiklarna och bilderna? Ingrid Sommar är journalist och verksam inom området form, design och arkitektur. Hon är sedan flera år skribent för Tidskriften Arkitektur.

Vad fick dig att börja intressera dig för arkitektur?
– Första impulsen var när jag träffade ett gäng svenska arkitekturstudenter som pluggade vid ETH i Zürich. Via dem började jag se arkitektur med kräsnare blick, även resa för att se ikoniska byggnader i Europa. Avgörande blev sen en längre resa till Sydney, där upplevelsen av Utzons operahus direkt ledde till att jag började skriva i tidningar igen efter att ha jobbat med forskningsinformation. Rent utbildningsmässigt är jag från början journalist med en fil kand i litteratur- och filmvetenskap.

Vad, inom arkitekturområdet, tycker du att vi borde diskutera mera?
–För lite fokus ligger på samhällsaspekterna av arkitektur och design. Hela vår av människor skapade miljö är ju designad – bra eller dåligt – och det perspektivet borde utgöra utgångspunkt för de bredare samtalen, inte främst vad eliten gillar. I linje med det tycker jag att bostadsfrågan i dagens debatt handlar alldeles för lite om arkitektur. Fantastiska möjligheter finns ju att via planering, design och skönhetssträvan bidra till bättre, mer socialt inkluderande och hållbara miljöer. Men de kraftfulla helhetsgreppen saknas fortfarande.

Vad (inom området) tycker du att det pratas för mycket om?
– Problem på Arkdes! Det verkar finnas ett ständigt intresse att diskutera och helst dissa denna institution. Men jag menar att de återkommande kriserna på ställen som Arkdes och Röhsska på senare år bottnar i en outvecklad formdebatt i Sverige. För mycket handlar om ytligheter, om svartvita motsättningar, om att tycka ”rätt”. För lite om analys och mångfald. Fler kunniga, oliktänkande och personliga röster behövs.

Vilka utmaningar står framtidens arkitekter inför?
–Om vi talar Sverige så tycker jag att verka för mer makt i byggprocessen och för en bredare dialog om hur viktig arkitekturen är för oss alla.

 

Namn: Ingrid Sommar
Bor: Just nu ingenstans, är på resande fot. Men senaste lägenheten låg i Trelleborg, där finns också den jag flyttar till om någon månad. Är annars urstockholmaren som för tjugo år sen bytte huvudstan mot Malmö. Har aldrig ångrar mig. Gillar skarpt Sydvästskåne som storstadsregion och ser Trelleborg som en oväntat trevlig närförort till Malmö.
Gör: Just nu, reser och funderar på om det ska bli någon mer bok. Det är sju år sen sist.

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.