Miniatyr av papperskorg designad av Front, för Vestre. Foto: Vestre

Ingrid Sommar: Det publika uterummet står i centrum

När det gäller häftiga, snofsiga möbelnyheter för hemmet framstår årets Stockholm Furniture & Light Fair som ett typiskt mellanår. Men på den för arkitekterna så viktiga off-sidan är läget det motsatta. Inte minst publika uterum verkar glädjande nog inspirera och trigga designerna allt mer.

Loj Sunchair, design Thomas Bernstrand for Nola. Foto: Jann Lipka

Starkaste influencern är förstås Nola med långvarigt och högkvalitativt samarbete med Thomas Bernstrand. I år är det hans tillbakalutade Loj som sticker ut, klassisk vilstol som också fick priset Årets utemöbel. Men konkurrensen hårdnar när norska Vestre nu satsar allt intensivare på Sverige. I år med kul kollektionen Folk – sittbänkar, cykelställ, papperskorg – designad av svenska Front. Dessutom med en föredömligt snygg och tydlig mässmonter ritad av svenska Note Design Studio.

Modell av bänk och papperskorg, design av Front för Vestre. Bild: Vestre

Men det är Nola som är inspiratören och partnern bakom en av mässans i mitt tycke roligaste satsningar – kollektionen Paus, skapad av industridesigners från Högskolan i Gävle. Fem glada, fantasifulla parkmöbler, alla högklassiga både idémässigt och ifråga om design och utförande. Från den icke-exkluderande sittbänken Artikel 25 (syftar på allas rätt till bostad) som enkelt förvandlad till sovplats. Till nätta lilla Solar, pop up-parkens mobilladdare, helt driven med solceller. Allra längst in i Greenhouse finns Paus-montern, missa den inte! På nätet: www.pausff.se