Fusklappen v. 3

Fusklappen är tillbaka! Den här kalla januarihelgen pratar vi om årets Pritzker, nya torn i Stockholm och om Lars Norén och en brutal make over.

Ahouse. Knappt har studenterna flyttat ut ur Arkitekturskolan på Östermalmsgatan i Stockholm förrän make-overn av Gunnar Henrikssons brutalistiska skola är ett faktum – bland annat med ett projekt av arkitekten Mia Hägg. I veckan släpptes sajten för nya Ahouse, som bland annat kommer att hysa en Work club för företag inom områden som mode, mat, media, konst och stadsbyggnad. Det mest spektakulära är dock hälsningen från regissören Lars Norén – ett brev om vad den brutalistiska byggnaden utanför hans fönster betytt för honom genom åren. Brevet kan du läsa här.

Tellus tower blev Tellus towers. Det som skulle bli ett ensamt högt torn vid Telefonplan i Stockholm blev efter att försvaret sagt sitt två lägre. Fastighetsbolaget SSM hoppas att huset både ska bli ett turistmål och en nod i ett attraktivt område för konstnärer. Fast frågan om det inte mest är ett race i vem som först bygger högre än Turning Torso?

Alejandro Aravena, curator för årets arkitekturbiennal i Venedig, har slutat bygga spektakulära hus, berättade han på Arkitekturgalan i höstas. De var, menade han, bara en kompensation för att han inte längre kände sig relevant. Hållningen verkar ha gett resultat – i veckan fick han Pritzkerpriset. För den som vill lyssna ännu lite mer… här är hans TED talk och här Pritzkerprisets video.

Mer innehåll om ämnet