Fusklapp v. 37
Platsbristargumentet. Täby tackade nej till en donation öronmärkt för flyktingar eftersom man ansåg att det rådde platsbrist i kommunen. Ljungbergs kommun tar, skriver nät-tidningen KIT, emot flest flyktingar. Vellinge minst. Nu har regeringen och folkpartiet sagt att flyktingströmmarna ska fördelas jämnare över landet. Då måste Täby och Vellinge och andra hitta ett sätt att klara det. De kommer inte kunna säga nej. Täby har inte alltid varit en kommun som profilerat sig som de nya moderaternas fäste i världen. En gång i tiden var det själva urscenen för det sena folkhemmets stora bostadsbyggande med projekt som Storstugan och Grindtorp. Men från det datum 1980 när man tackade nej till tunnelbanan i en folkomröstning hände något. Resan inåt började. Nu vill man ha tunnelbana igen har man sagt. Och kanske kan man då också öppna sina hjärtan, för att prata med en av dem som flyttat in de nybyggda bostäderna intill Täbys nya torg mitt emot det stora köpcentrumet.
Mumindalsromantik. Romantiken kring Tove Jansons Mumindalen är begriplig. Om den belgiska seriekulturens kärlek till små platser ibland tyckts förtränga allt mörker så får det flyta fritt till ytan i de melankoliska rummen kring Muminfamiljen. I veckan nåddes världen av beskedet att Arabia flyttar sin produktion utomlands. Annina Rabe konstaterar i Expressen att den så kallade ”muminmuggsvänstern” nu står inför ännu en prövning och befarar att de ”som de dystopiska Misor” de är ser framför sig en ”mörk framtid där mer eller mindre vulgära kopior helt kommer att ersätta originalen ”och slår fast att ”en utlokalisering av en sådan anrik institution som den finska Arabiafabriken är naturligtvis inget mindre än en liten tragedi, muminmuggar eller inte”. Intressant nog presenterar Arabia samma vecka sin nya muminkollektion – med nya muggar – med titeln Mumin i dvala, där historien om när ”Mumintrollet vaknar från sin dvala och blir det första mumintroll att uppleva vintern”. Om det ska tas som ett hot eller ett löfte vet förmodligen bara Mumin-Kremlologerna i muminmuggsvänstern.
9/11-svar. Det är den elfte september idag. Direkt efter attackerna talades det en hel del om återuppbyggnad av torn och kriget mot terrorismen pågår än. Men New Yorks svar på attackerna blev inte framför allt nya torn – även om ett har byggts upp – utan nya offentliga platser. Sedan dess har Time Square fått nytt liv som offentlig plats, nya stora parker har byggts längs Hudson River, den makalösa succén med The High Line har genomförts och den plats där tornen en gång stod är till stora delar mest en öppen plats – om än med allt annat än öppen känsla på grund av stränga säkerhetsregler som bland annat förbjuder musikanter och lek. Men New Yorks svar blev trots det ett helt annat än USA:s. När världen ställs inför stora kriser kan det vara värt att påminna sig om att man har ett val.